nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.03.2019 RURANT ziet in boerderij rustpunt voor burn-outlijders

Het aantal werknemers dat thuis herstelt van een burn-out zit in stijgende lijn. Onderzoek wees uit dat een groene omgeving een helende werking heeft. Een landbouwcontext heeft als bijkomend pluspunt dat het gestresseerde mensen doet omschakelen van hoofd naar handen. Met het project ‘Boerenrustpunt’ wil RURANT, het platform voor rurale ontwikkeling in de provincie Antwerpen, landbouwers doen samenwerken met burn-outcoaches. Zo vergroot niet alleen het zorgaanbod op boerderijen, maar ook het draagvlak voor landbouw en platteland.

Een open landschap, buiten zijn en bewegen zijn drie troeven van een groene omgeving om stress bij mensen weg te nemen. In een context van groene zorg op de boerderij helpen de beleving van de dieren, het zien groeien van ons voedsel en het contact met de boer(in) bij het herstel. De plattelandsexperten van RURANT geloven dat boerderijen een uitgelezen plaats zijn om mensen te laten herstellen van een burn-out. “Binnen het project Boerenrustpunt gaan zes ondernemende landbouwers samenwerken met evenveel burn-outcoaches. Samen richten ze een plek in op de boerderij: het boerenrustpunt”, vertelt Laura van Selm, projectcoördinator bij RURANT.

De burn-outcoaches werken een traject uit voor personen die op krachten komen op de boerderij. Door de betrokken landbouwers wordt een doe-mee-formule ontwikkeld voor mensen met een burn-out. Het project zal deze samenwerking in een gebruikers- en begeleidersovereenkomst gieten. In het geval van de gebruikersovereenkomst maakt de burn-outcoach tegen betaling gebruik van de locatie op de boerderij en biedt hij of zij de coaching ter plaatse aan. De begeleidersovereenkomst voorziet een meer actieve rol voor de landbouwer, die een prestatievergoeding krijgt om mensen met burn-out actief te begeleiden.

Dit project slaagt erin vele doelen te dienen, van het helpen oplossen van burn-outproblemen tot het vergroten van het draagvlak voor het platteland. Bij de start is RURANT nu op zoek naar landbouwers die willen deelnemen. Van Selm: “Ben jij een ondernemende boer(in) die graag het persoonlijk contact aangaat met zorgbehoevende mensen? Of ben je als zorgboer(in) actief en wil je gaan werken met mensen met een burn-out? Is je bedrijf gelegen in de gemeenten Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie, Dessel, Mol en Balen? Maak dan je ambities kenbaar voor 8 april!”

Meer info: Laura van Selm (014/85 27 07 of )

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via