nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.04.2018 Rusland investeert fors in akkerbouwsector

Rusland gaat het akkerbouwareaal fors uitbreiden. Het ingezaaide areaal zal dit jaar met 200.000 hectare worden verhoogd. In totaal bedraagt de Russische landbouwgrond dan meer dan 80 miljoen hectare. Dat maakte landbouwminister Alexander Tkachev, tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, bekend. De uitbreiding van het areaal komt bovenop andere voordelen voor landbouwers zoals investeringen in kunstmest en lage olie- en grondprijzen.

Rusland wil vooral inzetten op granen, maar ook groenten krijgen meer aandacht. De voorlopige voorspelling van het ministerie van Landbouw is dat er dit jaar 110 tot 115 miljoen ton graan geproduceerd gaat worden. Vorig jaar al steeg de oogst tot een record van ruim 135 miljoen ton graan. Om deze areaalgroei aan te kunnen, wordt er momenteel flink geïnvesteerd en gefinancierd. “De Russische agrarische bank verstrekte al zo’n 114 miljard roebel aan leningen”, deelde de landbouwminister Tkachev mee. Hij complimenteerde de bank voor het financieren van veel boeren. Omgerekend in euro konden Russische boeren 1,5 miljard euro lenen.

Het Russische ministerie van Landbouw wil ook de problemen met het aanleveren van meststoffen en brandstoffen aan Russische boeren aanpakken. Recent werd bekendgemaakt dat er geld gestoken wordt in de modernisering van een fabriek voor minerale meststoffen en dat er geld besteed wordt aan het uitbreiden van het assortiment van die fabriek. De meststoffenfabriek wil tevens de productie van gegranuleerd ammoniumsulfaat verdrievoudigen. Daarnaast liggen ook de olieprijzen in Rusland ook een stuk lager dan die in Europa, waar ze worden opgedreven door accijnzen en belastingen. Gemiddeld kost 1 liter diesel 56 dollarcent aan een Russische pomp, in Europa betaal je gemiddeld drie keer zoveel. Die lage olieprijs komt de kostprijs van de Russische landbouwsector natuurlijk ten goede.

Ook de grondprijs ligt in Rusland aanzienlijk onder de niveaus elders ter wereld. De zwakke roebel is een nood voor importeurs, maar een deugd voor exporteurs. De flinke groei die de Russische export doormaakt, is mede een gevolg van de zwakke Russische munt, die de laatste dagen extreem sterk in waarde daalde.
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via