nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.01.2018 Rusland noemt EU-compensatieverzoek ongegrond

Rusland heeft het compensatieverzoek van 1,39 miljard euro, wat de Europese Unie eist voor de illegale boycot op Europees varkensvlees, van tafel geveegd. In de Russische pers laat het ministerie van Economische Ontwikkeling weten dat de eis ongegrond is. Maxim Medvedkov, hoofd van het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling, kondigt aan dat Rusland voor eind januari in gesprek gaat met de WTO om officieel bezwaar in te dienen tegen de Europese klacht.

Rusland hanteerde van begin 2014 tot eind 2017 een boycot op Europees varkensvlees. Dit vanwege uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. Volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) was het Russische importverbod illegaal. Daarom diende Europa eind 2017 een claim in van 1,39 miljard euro. In 2014, wanneer de importban werd uitgesproken, was Rusland goed voor een kwart van de Europese varkensvleesexport. 

De WTO legde Rusland de deadline van 6 december 2017 op om de importban op te heffen, maar uiteindelijk werd het invoerverbod gehandhaafd. Rusland argumenteert dat varkens en varkensvlees nu onderdeel zijn van een breder pakket sancties die Rusland tegen de Europese Unie trof, als vergelding voor de sancties die de EU instelde als gevolg van het Russisch ingrijpen in Oekraïne. Daarop liet Europa weten dat het zal terugslaan met sancties ter waarde van 1,39 miljard euro, maar Rusland noemt dat dreigement nu ongegrond.  

Bron: Eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via