nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.05.2018 Rusland overweegt importban voor diepgevroren frieten

Rusland overweegt een ban in te stellen op diepgevroren frieten uit de Verenigde Staten en uit andere Westerse landen als reactie op de bijkomende sancties die in april werden genomen tegen Rusland. Het land wil inzetten op een eigen frietproductie en heeft daarvoor sterk geïnvesteerd. In 2017 was Rusland nog voor 94 procent van de frietconsumptie afhankelijk van import, goed voor ruim 120.000 ton. Volgens Serge Korolev, hoofd van de Russische nationale landbouworganisatie, is de nieuwe frietinfrastructuur in het land voorzien op een productie van 110.000 ton.

“De Russische president Vladimir Poetin denkt na over een ban op diepgevroren frieten als een reactie op het lompe gedrag van de VS en zijn bondgenoten”, zo laat Vyacheslav Volodin, voorzitter van het Russische parlement, weten. De gevolgen van deze boycot kunnen flink oplopen. De afgelopen maanden werden ruim 120.000 ton diepgevroren frieten geïmporteerd door Rusland, goed voor een waarde van bijna 91 miljoen euro. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van het jaar voordien. Rusland werd dan ook als een groeimarkt aanzien.

Volgens Belgapom, de Belgische federatie van de aardappelhandel en -verwerking, voert ons land ongeveer 10.000 ton uit naar Rusland. “Onze export is dus relatief klein en het effect op de Belgische aardappelketen zal eerder beperkt zijn. Al kan het natuurlijk wel zijn dat de concurrentie op de Europese en globale markt scherper wordt doordat het product dat voordien in Rusland wordt verkocht, elders op de markt komt”, zegt Belgapomsecretaris Romain Cools. Voor Nederland en Polen kan de impact groter zijn, want zij importeren respectievelijk 52.500 ton en 42.000 ton in Rusland.

De Russische boerenleider Serge Korolev is ervan overtuigd dat een handelsboycot voor diepgevroren frieten zal zorgen voor een boost van de eigen binnenlandse aardappelproductie. “Een ban zal ook bijdragen aan het behoud van jobs bij nieuw opgerichte aardappelverwerkingsbedrijven en aan een betere voedselveiligheid en -kwaliteit”, klinkt het. Toch is de kans groot dat een volledige ban op Westerse frieten burgers in Rusland zonder frieten zal zetten. Al langere tijd zet het land flink in op de aardappelteelt en de uitbreiding van de aardappelverwerkingscapaciteit, maar tot nu toe met beperkt resultaat.

Volgens Cools is de gemiddelde aardappelopbrengst in Rusland bijzonder laag. “Voor een competitieve frietproductie heeft men een rendabele en constante aardappelproductie en -bewaring nodig. Rusland heeft hierin al jarenlang geïnvesteerd, maar het continentaal klimaat en de specificiteit van de landbouwsector in het land zorgen voor heel wat problemen. De jaarlijks terugkerende problemen in verband met de uitvoer van pootgoed uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn zo’n voorbeeld van instabiliteit”, stelt hij. “De aardappelteelt is niet zo eenvoudig en vraagt veel professionaliteit.”

Wel al grotendeels overgeschakeld op de binnenlandse frietproductie, is de Russische McDonald’s. Dat is niet zozeer ingegeven door een importban of door de goede kwaliteit van de aardappelen in Rusland, maar wel door de devaluatie van de roebel wat het duur maakt om aardappelen buiten Rusland aan te kopen. Vandaag is ongeveer 85 procent van de frieten van McDonald’s in Rusland van aardappelen van eigen bodem. Tegen eind 2018 wil de fastfoodketen in het land volledig overgeschakeld zijn op binnenlands product. Cools wijst erop dat dit vooral mogelijk wordt gemaakt door Amerikaanse en Nederlandse investeringen in de Russische aardappelsector.

Bron: Eigen verslaggeving/Boerenbusiness/Daily Express

Volg VILT ook via