nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2017 Rusland voor het eerst grootste tarwe-exporteur

Rusland wordt dit seizoen voor het eerst de grootste exporteur van tarwe in de wereld. Voorheen waren de EU en de VS heer en meester op de tarwemarkt, maar de Russen realiseerden de afgelopen vier jaar een enorm inhaalmanoeuvre. Vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika beconcurreren Rusland en Europa elkaar op de graanexportmarkt. Onder meer enkele erg geslaagde tarwejaren stuwden de Russische exportstijging. 

Rusland is sinds dit jaar de grootste exporteur van tarwe wereldwijd. Onder meer een sterke waardedaling van de roebel ten opzichte van de dollar en de euro zou een verklaring zijn. Daardoor is tarwe uit de EU duurder ten opzichte van Russische tarwe op de belangrijke afzetmarkten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast heeft Rusland goede oogstjaren gehad: de voorraden zijn bijna verdubbeld.

In 2013/2014 exporteerde Rusland 18,6 miljoen ton, tegen 32 miljoen ton door de VS en de EU. Sindsdien zijn de tarweoogstcijfers langzaam gestegen. In 2013/2014 kwam er 52,1 miljoen ton tarwe van de akkers. Dit seizoen verwacht Rusland een tarweoogst van 77,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 49 procent in vier jaar. Daarvan is 31,5 miljoen ton beschikbaar voor de export. Afgelopen seizoen 2016/2017 was de VS de grootste leverancier op de wereldmarkt met een export van 28,7 miljoen ton. Daarna volgden Rusland met 27,8 miljoen ton en de EU met 27,0 miljoen ton. Het seizoen daarvoor was de EU de belangrijkste leverancier, dankzij een recordoogst aan tarwe.

In de VS daalde de tarweproductie op vier jaar tijd met 19 procent naar 47,3 miljoen ton door een krimp van het areaal. Verreweg de grootste tarweproducent in de wereld blijft de EU met een jaarlijkse productie van rond de 150 miljoen ton. De EU heeft veel tarwe zelf nodig. Slechts 20 procent van de oogst is beschikbaar voor de export. Dat percentage ligt veel hoger in Rusland (41%) en de VS (56%). 

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via