nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2016 Russen worden belangrijkste speler in tarwehandel

Zoveel zorgen er zijn over de graanoogst in West-Europa zo goed staat of stond het graan erop in Rusland. Dat is ook het Amerikaanse landbouwministerie niet ontgaan. In diens maandelijkse oogstprognose wordt Rusland een recordoogst van 72 miljoen ton tarwe voorspeld. Dat is zeven miljoen ton meer dan voor de start van de oogst in juli. Daarmee zou 2016 ruimschoots het vorige Russische record uit 2008 kloppen. Toen werd er 63,7 miljoen ton tarwe van de velden gehaald. Zoveel graan laat Rusland toe om de EU van plaats één te verdringen als tarwe-exporteur.

2,71 ton tarwe per hectare, dat klinkt heel pover, maar voor een Russische boer is dat een topopbrengst. De cijfers onderstrepen dat: 13 procent meer dan vorig jaar en zelfs 21 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Vermenigvuldig deze hectareopbrengst met een areaal van 26,6 miljoen hectare tarwe en je bekomt een recordoogst van 72 miljoen tarwe. De Amerikaanse oogstprognose houdt geen rekening met de tarwe die groeit in de Krim, het schiereiland dat na een referendum in 2014 door Rusland geannexeerd werd.

Landbouwministerie USDA acht 72 miljoen tarwe ruim voldoende voor de Russen om de Europese Unie naar de kroon te steken in de graanhandel, zelfs al oogsten de Europese boeren 148 miljoen ton tarwe. Rusland zou zijn aandeel in de wereldhandel van naar schatting 168 miljoen tarwe kunnen uitbreiden naar 18 procent (30 miljoen ton). De Russische exporteurs worden daarbij geholpen door de goedkope roebel. Na Rusland volgt de EU die 27 miljoen ton tarwe aan derde landen verkoopt. Dat is goed voor 16 procent marktaandeel. De VS is volgens het eigen landbouwministerie goed voor een tarwe-export van 26 miljoen ton.

Frankrijk, met voorsprong de grootste tarwe-exporteur in de EU, kampt met een tegenvallende graanoogst. Volgens het Franse marktbureau Stratégie Grains voldoet slechts 79 procent van de Franse tarwe aan de specificaties voor maaltarwe. Dat was vorig jaar 88 procent. Dat drukt de export vanuit de EU naar hooguit 25 miljoen ton, verwacht het marktbureau, terwijl USDA uitgaat van 27 miljoen ton. Als Stratégie Grains gelijk krijgt, zakt de EU naar de derde plek van tarwe-exporteurs en moet dan Rusland én de VS voor laten gaan.

Op de wereldmarkt voor maïs blijft de VS heer en meester met een aandeel van 40 procent. Argentinië is nummer twee met een aandeel van 17 procent. Op de wereldmarkt voor sojabonen is Brazilië de grootste exporteur (aandeel van 43%), gevolgd door de VS (38%). De prognose voor de nieuwe maïsoogst in de VS wordt verder omhoog bijgesteld naar bijna 385 miljoen ton korrelmaïs. Ter vergelijking: de Europese Unie zal dit jaar naar schatting 62 miljoen ton korrelmaïs dorsen.

Meer info: USDA

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Cofabel

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via