nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.08.2014 Russisch boycot is rampscenario voor de Belgische boer

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft donderdag een "totaal verbod" voor een jaar aangekondigd op de invoer van de meeste voedingsproducten uit de EU en de VS. Verschillende leden van het Algemeen Boerensyndicaat en in het bijzonder de peren- en appeltelers uitten hun ongerustheid over het mogelijk wegvallen van hun Russische afzetmarkt. ABS roept op om alle diplomatieke middelen in te zetten. Dat de landbouwsector zich niet nodeloos zorgen maakt, bewijst Boerenbond aan de hand van de cijfers die haar studiedienst verzamelde. Rusland komt daarin naar voren als onze belangrijkste exportbestemming buiten de EU.

Premier Medvedev maakte donderdag de Russische boycot van Amerikaanse en Europese landbouwproducten officieel door de ondertekening van de beslissing. Het importverbod slaat op rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Naast de EU en de VS worden ook Canada, Noorwegen en Australië getroffen. Het verbod gaat meteen in en zal een jaar lang gelden. De regering is bereid om het invoerverbod weer op te heffen wanneer de situatie verandert en de partners voor een "constructieve benadering" kiezen, zo deelt Medvedev nog mee.

Als gevolg van het aanslepende conflict in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande economische sancties vanwege de Europese Unie tegenover Rusland zal dus ook de Belgische land- en tuinbouwsector in de klappen delen. “De Russische markt voor varkensvlees zit reeds zes maanden op slot als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de EU-lidstaten Litouwen en Polen. Nu kunnen daar ook exportbeperkingen voor groenten en fruit of een volledig embargo vanwege Rusland bijkomen”, schetst het Algemeen Boerensyndicaat de weinig rooskleurige situatie. Minder dan een uur na het persbericht van ABS raakte bekend dat Rusland effectief opteert voor een totale boycot.

Reeds vorige week liet ABS verstaan dat die dreiging ernstig moest genomen worden. De organisatie nam contact op met uittredend federaal landbouwminister Sabine Laruelle als Belgisch contactpersoon bij de Europese instanties. “We wezen de minister op het belang van de Russische markt voor onze peren, appels, tomaten, paprika’s en enkele andere al dan niet verwerkte producten”, brengt het boerensyndicaat verslag uit. Heel wat Belgische producenten van bijvoorbeeld peren en tomaten leveren rechtstreeks, met tussenkomst van gespecialiseerde exporteurs, aan de Russische consument.

Boerenbond vraagt alle overheden om het nodige te doen om de impact van een boycot te milderen en motiveert die smeekbede met cijfers die het belang van Rusland aantonen voor de Belgische land- en tuinbouw. Volgens de handelsbalans van de Nationale Bank exporteert ons land jaarlijks naar Rusland voor zo’n 230 miljoen euro land- en tuinbouwproducten die op ons grondgebied geproduceerd zijn. Op kop staan peren (bijna 100 miljoen euro) want ongeveer de helft van de Belgische perenexport is voor Rusland bestemd.

Varkensvlees komt op de tweede plaats, met een rechtstreekse export naar Rusland van zo’n 30.000 ton. In waarde gaat het om bijna 50 miljoen euro. Appels zijn goed voor een rechtstreekse export naar Rusland van zo’n 43 miljoen euro. De voorbije jaren ging 15 à 20 procent van de Belgische appelexport naar Rusland. Voor tomaten is het belang (9% aandeel en 22 miljoen euro exportwaarde) van de Russische afzetmarkt evenmin te onderschatten.

Vervolgens komen zuivelproducten, voornamelijk melkpoeder en kaas, met een waarde van zo’n tien miljoen euro aan rechtstreekse export naar Rusland. Paprika doet het eveneens goed op de Russische markt want de Russen nemen tien procent van de Belgische paprika’s af die voor het buitenland bestemd zijn. Ten slotte worden heel wat producten uit de boomkwekerij rechtstreeks geëxporteerd naar Rusland en zou een eventuele exportbeperking eveneens aanzienlijke gevolgen hebben voor siertelers.

Bij de start van de perenpluk eind vorige week is er wat ruimte in de opslagruimtes en frigo’s bij de perentelers zelf, maar vanaf oktober begint de export van de nieuwe perenoogst normaal op gang te komen. Volgens ABS bestaat de vrees dat een boycot van onze peren bij sommige variëteiten kwaliteitsverlies veroorzaakt als gevolg van de te lange bewaring. “Alternatieve afzetmarkten zoeken is geen evidentie en het is onmiskenbaar dat er bijgevolg grote economische schade zal ontstaan in de sector.” De boodschap van ABS is daarom duidelijk: “Vrijwaar de export naar Rusland via diplomatie. Zet de nodige stappen richting de EU om in een compensatie te voorzien. De EU beschikt immers over een portefeuille van 400 miljoen euro om crisissituaties op te vangen.”

De vraag van de landbouworganisatie aan minister Laruelle had tot gevolg dat de ambassadeur in Moskou gecontacteerd werd en dat daarnaast ook bevoegde diplomaten en ambtenaren vanuit Brussel aan de slag zijn gegaan om alles in kaart te brengen en om het nodige te doen om de schade zo veel als mogelijk te beperken. Het Voedselagentschap publiceerde ondertussen een lijst van alle Europese producten die niet langer door de Russen gewenst zijn.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via