nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.12.2018 Salmonella-risico bij verschillende vleesproducten

De Nederlandse autoriteiten hebben België gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees aan Belgische bedrijven is geleverd dat mogelijk besmet is met de bacterie salmonella goldcoast. Het Voedselagentschap (FAVV) liet verschillende producten blokkeren bij bedrijven, en twee leveranciers moeten een aantal reeds verkochte producten terugroepen.

“In België zijn er verschillende producenten en producten betrokken”, meldt het FAVV. “In het geval van verwerkte vleesproducten heeft het FAVV de producenten gevraagd een risicobeoordeling in te dienen, omdat sommige behandelingen (zoals een verhittingsstap) salmonella zouden kunnen elimineren. Voor producten die een volledige eliminatiebehandeling voor salmonella hebben ondergaan, worden er geen specifieke maatregelen genomen. In andere gevallen moeten de operatoren hun producten terughalen bij de consument. Op dit moment moeten er twee operatoren hun producten terughalen.

De mogelijke symptomen van een besmetting door salmonella zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op besmetting. Wie van de betrokken producten heeft gegeten en deze symptomen vertoont, krijgt het advies een huisarts te raadplegen. Uit analyses bij de betrokken bedrijven is evenwel nog niet gebleken dat er producten gecontamineerd zijn.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via