nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2014 SALV vaart mee Noordzee op met onderzoeksboot Belgica

Naar jaarlijkse gewoonte is de onderzoeksboot Belgica eind augustus uit de haven van Zeebrugge uitgevaren om op meer dan 60 vaste plaatsen in de Noordzee gegevens te verzamelen over de aanwezige vissoorten. De tellingen van tong, schol en andere zowel commerciële als onverkoopbare vissen zullen, samen met wetenschappelijke input van andere lidstaten, dienen voor de opmaak van adviezen die door de Europese Commissie gebruikt worden bij de vaststelling van vangstquota in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Om voeling te houden met het werkveld voer een beleidsmedewerker van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) vijf dagen mee met de Belgica.

De SALV volgt via zijn Technische Werkcommissie Visserij het gemeenschappelijk visserijbeleid op de voet. Maar de SALV vindt de praktijk ook zeer belangrijk. Daarom ging beleidsmedewerker Dirk Van Guyze vijf dagen mee de zee op met de bemanning van de Belgica. De reis ging door Franse en Britse wateren tot in Grimsby in het Verenigd Koninkrijk. Van 7 uur ’s morgens tot 21 uur 's avonds werd door de onderzoekers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) op vaste plaatsen gevist. Vervolgens werden de commerciële en niet-commerciële vissen geteld en gewogen en werd het bodemleven volledig geïnventariseerd.

Via Twitter kon je volgen welke indrukken Van Guyze opdeed aan boord van de Belgica. Hij meldde onder meer dat er veel schol zat in de netten van de Belgica en nam foto’s van twee meer bijzondere vangsten: een jonge zeeduivel en een al even jonge haai. Aan het eind van zijn boottrip drukte de SALV-medewerker zijn respect uit voor alle vissers omdat het lange dagen zijn op zee én hard werken. Met deze waardevolle praktijkervaring vat het SALV-secretariaat goed voorbereid de najaarsvergaderingen van de Technische Werkcommissie Visserij aan, waarvan de eerste reeds gepland staat op 11 september.

Bekijk deze video-indruk van het werk op de Belgica.

Bron: SALV-nieuwsbrief / eigen verslaggeving

Beeld: SALV

Volg VILT ook via