nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.08.2017 Samentuin moet bewoners Brusselse rand verbinden

In Asse is een samentuin opgericht in het kader van een landinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij. De bedoeling is om de bestaande open ruimte op te waarderen en te verbinden in de verstedelijkte rand rond Brussel. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege bracht een bezoek aan de samentuin in Zellik, deelgemeente van Asse, om er de tussentijdse resultaten te bekijken van 'Groe(n)ten uit Asse'. Dat project kreeg anderhalf jaar geleden subsidies van het Vlaamse plattelandsbeleid.

Door een samenwerkingsverband tussen de gemeente Asse, Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Natuurpunt, Regionaal Landschap Groene Corridor, RISO Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant worden omgevingswerken uitgevoerd voor een ecologische tuin. De volkstuin, opgenomen in het landinrichtingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij, heeft ook een sociale functie in de verstedelijkte rand rond Brussel.

De werken effenden het pad voor de bouw van een nieuw ‘samentuinhuis’. Dat wordt een ontmoetingsplaats voor iedereen die graag samenkomt om te tuinieren en kadert in het landinrichtingsproject Molenbeek en Maalbeek, waar de Vlaamse Landmaatschappij sinds 2008 in Asse werk van maakt. Het moet de bestaande open ruimte opwaarderen en verbinden binnen een verstedelijkte context. De volkstuinensite langs de Molenbeek vormt een van de groene eilanden.

De Vlaamse regering trekt 1,1 miljoen euro uit om de open ruimte in Asse te versterken. "Via landinrichting worden deze tuinen gelinkt aan de ruimere omgeving", zegt minister Schauvliege. "Het ecologisch samentuinhuis is een plaats om samen te komen, scholen te ontvangen en evenementen te organiseren. Het moet de sociale cohesie en de bedrevenheid in het ecologisch samen tuinieren een duwtje in de rug geven."

Bron: Belga

Beeld: @JokeSchauvliege

Volg VILT ook via