nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.06.2014 Scandinavische leerindustrie op zoek naar runderhuiden

Een koe of stier brengt meer op dan alleen melk en vlees. Huiden van goede kwaliteit kunnen de opbrengst verder verhogen, zo staat te lezen in De Voor, een magazine dat door machinefabrikant John Deere wordt uitgegeven. In Scandinavië ervaren ze al jarenlang een grote vraag, die gedreven wordt door de nichemarkt van luxegoederen (handtassen, schoenen, riemen, kwaliteitsleer voor autozetels, enz.). De leerindustrie maakt zich naar verluidt zorgen over de aanvoer want het aantal runderen neemt in bijna heel Europa af. Onder meer door de keizersneden is de huid van Belgisch wit-blauw vleesvee niet zo geliefd.

In Scandinavië is er een belangrijke markt voor de huiden van runderen. De kwaliteit van Scandinavische koeienhuiden is naar verluidt erg goed zodat luxueuze modemerken als Louis Vuitton en Gucci bij de kopers horen. En er zijn nog meer gegadigden voor het kwaliteitsleer. “Autofabrikant Porsche betrekt het leer voor de autostoelen rechtstreeks van de slachthuizen en laat het vervolgens door leerlooierijen bewerken”, vertelt Per Amour, productiemanager bij Elmo, de grootste leerlooierij van Zweden.

Voor de goede kwaliteit van Scandinavische huiden zijn er verschillende redenen. Door het koele Noord-Europese klimaat hebben de huiden minder te lijden onder insectenbeten. Boeren maak ook minder gebruik van prikkeldraad, dat littekens op de huid van het dier kan veroorzaken. Verder hebben ook de bestrijding van aandoeningen zoals ringworm en het onthoornen van het vee geholpen. Elmo gebruikt uitsluitend huiden van Scandinavisch vee want alleen die zijn goed genoeg. Alleen zijn er ook daar tekenen van kwaliteitsverlies door minder goed verzorgde dieren en veehouders die zich niet bewust zijn van de waarde van de huiden. Dit wordt immers verrekend in de vleesprijzen en is dus niet direct duidelijk.

Navraag bij FEBEV, de sectorfederatie van de slachthuizen, leert dat ook de huiden van Belgische runderen naar de leerindustrie gaan. Samen met de kop, de organen, het bloed en de poten maakt de huid deel uit van het zogenaamde vijfde kwartier. De huiden hebben met andere woorden een commerciële waarde, maar die is wel bescheidener dan in Scandinavië. De keizersnede die in ons land toegepast wordt bij vleesvee van het Belgisch wit-blauw ras doet de waarde van de huid dalen. Bovendien hebben deze dieren van nature een dunnere huid.

Bron: De Voor / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via