nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2019 Schandaalsfeer doet Bulgaars landbouwminister opstappen

In Bulgarije is de minister van Landbouw vervangen. Rumen Poroschanow bood zijn ontslag aan de premier aan omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor fraude met Europese landbouwsubsidies. Hij leidde het betaalorgaan in hoofdstad Sofia dat toeziet op de besteding van EU-middelen op het Bulgaarse platteland in de periode dat er onregelmatigheden werden vastgesteld. Bovendien wordt zijn naam ook genoemd in een schandaal rond privébezittingen. Zijn voorganger en huidig voorzitter van de landbouwcommissie in het parlement, Desislava Taneva, volgt hem op.

Van 2007 tot 2013 zijn in Bulgarije honderden toeristenverblijven gefinancierd met middelen uit het Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Achteraf werden die huisjes niet altijd gebruikt voor plattelandstoerisme, maar deden ze dienst als privéwoning. Daar is dit jaar een onderzoek naar gestart en het betaalorgaan in Sofia wordt verantwoordelijk gehouden. Huidig landbouwminister Rumen Poroschanow leidde de dienst in de periode dat er met de regels een loopje werd genomen.

Hij bood zijn ontslag aan om de regeringspartij niet in diskrediet te brengen. In de aanloop naar de verkiezingen sneuvelden reeds andere regeringsleden door een schandaal rond luxeappartementen in de hoofdstad die ze verdacht goedkoop konden verwerven. Poroschanow wordt behalve de aankoop van zo'n appartement ook verweten dat hij niet zijn ganse vermogen heeft aangegeven. Hij wordt nu opgevolgd door Desislava Taneva. Zij is voorzitter van de landbouwcommissie in het parlement, maar was al een keer minister van Landbouw. Die functie vervulde ze in de vorige regering van premier Borissov, van 2014 tot 2017.
 

Bron: Der Spiegel / Agrar Heute

Volg VILT ook via