nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2015 Schauvliege maakt opnieuw geld vrij voor volkstuinen

Door het succes van de twee vorige oproepen voor volkstuinprojecten besliste Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege om ook dit jaar 300.000 euro vrij te maken. Dat was oorspronkelijk niet gepland, maar door de grote vraag voor ondersteuning heeft de minister alsnog een bedrag opzij gezet. De focus van de subsidies ligt niet enkel op de uitbreiding van het aantal volkstuintjes, maar ook op de kwaliteit ervan, zo klinkt het.

Tijdens een bezoek aan het volkstuinproject 'de oude Pastorie' in Sleidinge maakte minister Joke Schauvliege bekend dat ook dit jaar subsidies worden voorzien voor volkstuintjes. In de oude Pastorie, een 5.000 vierkante meter grote tuin in het centrum van Sleidinge, onderhouden OCMW-cliënten en psychiatrisch patiënten samen een moestuin en boomgaard. Het idee is amper twee jaar oud, maar werd onder meer gerealiseerd dankzij een subsidie van 15.000 euro uit de eerste oproep voor volkstuinprojecten van minister Schauvliege.

"Toen eind 2013 voor het eerst het aanbod werd gedaan om volkstuintjes vanuit de Vlaamse overheid te ondersteunen, kregen we meer dan vier keer zoveel aanvragen dan verwacht", verduidelijkt minister Schauvliege. "Hetzelfde fenomeen deed zich een jaar later voor." Voor 2015 was er geen subsidieronde gepland, maar minister Schauvliege besliste om toch 300.000 euro vrij te maken. "Via allerlei kanalen bereiken mij immers vragen tot ondersteuning van volkstuinprojecten, hetzij om een bestaande volkstuin uit te breiden, hetzij om een nieuwe tuin aan te leggen." Vanaf eind mei kunnen lokale besturen en verenigingen een aanvraag indienen om driekwart van hun kosten, met een maximum van 15.000 euro, gesubsidieerd te zien.

Minister Schauvliege verduidelijkte ook nog dat de focus van haar beleid niet ligt op de uitbreiding van het aantal volkstuintjes, maar ook op de kwaliteit ervan. In dat kader werd eerder de campagne www.gezonduiteigengrond.be gelanceerd. Volkstuintjes leveren niet alleen gezonde lokale voeding, ze brengen mensen bij elkaar, zorgen voor beweging en hebben ook een economisch voordeel: tien procent meer natuur in de omgeving bespaart 214 euro per inwoner voor de sociale zekerheid, zo werd eerder berekend.

"Volkstuinen zorgen voor een verhoging van de sociale cohesie en vormen een ontmoetingsplaats tussen verschillende generaties en culturen", aldus de minister. "Via deze nieuwe projectoproep wil ik nog meer volkstuiniers de kans geven om terug voeling te krijgen met gezonde voeding, met smaken, met de eigen productie van voedsel met nutritionele waarde, met actief leven in de buitenlucht en met alternatieve vormen van lichaamsbeweging. Door een actieve levensstijl, bijvoorbeeld tuinieren, vallen veel kleine ergernissen weg. Het spreekwoord luidt niet toevallig: Wie zijn eigen tuintje wiedt, ziet het onkruid van een ander niet."

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: kleinparadijs.blogspot.be

Volg VILT ook via