nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2017 Schauvliege verzoent vleespromotie met voedingsdriehoek

De nieuwe voedingsdriehoek stelt gezond eten gelijk aan een grotendeels plantaardige voeding, aangevuld met kleinere hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijke consumptie van sterk bewerkte, voor de gezondheid overbodige producten. Dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) meteen na de bekendmaking van de nieuwe driehoek een campagne voor rundvlees van eigen bodem lanceerde, schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. “Nochtans sluit die boodschap perfect aan bij het nieuwe voedingsadvies”, zo vindt minister Joke Schauvliege, die zich “volledig kan vinden” in het nieuwe model. 

De nieuwe voedingsdriehoek deed vooral in de vlees- en voedingsindustrie heel wat stof opwaaien, niet in het minst omdat onder meer hesp, salami en andere charcuterie als “ultrabewerkte voeding” in de te vermijden rode zone van de driehoek verdwenen. Ook de landbouworganisaties namen de driehoek onder vuur en trokken onder meer de wetenschappelijkheid ervan in twijfel, terwijl ze benadrukken dat er helemaal niets mis is met een boterhammetje met hesp.

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) vroeg zich dan weer af of het niet tegenstrijdig was dat er tijdens dezelfde week enerzijds een nieuwe voedingsdriehoek verschijnt die uitgaat van een plantaardige basis voor een gezond voedingspatroon en anderzijds een promotiecampagne voor rundvlees, beide (deels) gesubsidieerd door dezelfde Vlaamse overheid? En waarom de keuzes van VLAM, de organisatie die instaat voor die promotiecampagnes, niet rechtstreeks budgettair gerelateerd zijn aan de voedingsdriehoek?

“De voedingsdeskundigen van VLAM kijken mee toe op een duidelijke, correcte en genuanceerde communicatie over de voedingsinformatie die wordt gegeven”, stelt Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege duidelijk. “VLAM is overigens niet belast met het promoten van de nieuwe voedseldriehoek. Dat behoort niet tot zijn taak. Ik vind dat de genuanceerde boodschap van de voedingsdriehoek perfect aansluit bij de boodschap die VLAM lanceert en vaak op televisie, radio en in kranten brengt.”

De minister geeft aan dat ze zich inhoudelijk “volledig kan vinden” in de nieuwe voedingsdriehoek. “Het is ook de boodschap die ik zelf altijd breng: eet wat minder vlees, maar beter vlees, en maak ook de juiste, slimme keuze. Volgens mij sluit dat perfect aan op het werk van VLAM en zitten er geen tegenstrijdigheden in. Nogmaals, als minister promoot ik niets. Het is de sector zelf die de middelen op tafel legt en die promotie doet. Het is geen boodschap van meer en ongezonder eten, het is een boodschap van nadenken over wat je eet.”

Tijdens dezelfde zitting liet ook onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum zich kritisch uit over de positie van de Vlaamse overheid. “U zegt dat er geen tegenstrijdigheid is tussen de voedingsdriehoek enerzijds, waarin vlees een zeer bescheiden plek krijgt, en anderzijds de promotie van vlees, zij het van eigen bodem, die u verdedigt”, aldus Sanctorum. “Als u daar geen contradictie tussen ziet, dan maak ik me eerlijk gezegd grote zorgen. U bent ook minister van Klimaat, u zou eigenlijk alle middelen moeten inzetten om vleesconsumptie af te raden, maar dat doet u niet.”

Ook Nutrinews, het magazine van voedingsinformatiecentrum NICE, komt nog eens terug op de nieuwe voedingsdriehoek. Loes Neven van Gezond Leven legt op de pagina's van het magazine nog eens uit hoe het nieuwe model tot stand kwam. Daarbij werd in de eerste plaats rekening gehouden met de meest recente wetenschappelijke kennis, maar ook met de impact op het milieu en de huidige consumptiegewoonten van de Belgen.

“Een transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon aangevuld met een matige consumptie van dierlijke producten is zowel voor de gezondheid als het milieu aan te bevelen”, legt Neven uit. “Vooral weinig of niet-bewerkte plantaardige voedingsmiddelen worden bij hogere inname met gezondheidsvoordelen geassocieerd. De gemiddelde Belg eet hier nog te weinig van. Rood vlees, bewerkte vleeswaren en sterk (of ultra)bewerkte voedingsproducten vertonen bij hogere consumptie eerder een ongunstig verband met de gezondheid. Hier eten we over het algemeen nog te veel van.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via