nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.06.2019 Scholieren met Groene Kring op buitenlandse stage

Groene Kring zet een samenwerking op met land- en tuinbouwscholen om buitenlandse stages te promoten in het middelbaar onderwijs. Nadat Groene Kring vorig jaar startte met het begeleiden van jongeren die stage willen lopen op een landbouwbedrijf in het buitenland, zet de organisatie nu een volgende stap. “Samen met vijf land- en tuinbouwscholen dienden we een aanvraag in bij Erasmus+ om 135 leerlingen uit het BSO, TSO en Duaal onderwijs te begeleiden bij een buitenlandse stage”, zegt Groene Kring. “Deze samenwerking met de scholen is een unieke nieuwe stap.”

Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouw, werkt voor dit project met een consortium van scholen uit verschillende hoeken van het land, elk met zijn eigen achtergrond. “Enkele van deze scholen hebben al ervaring met leerlingen in het buitenland, voor andere is het een compleet nieuwe ervaring”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring. “Zo kunnen we veel van elkaar leren.” Ook de scholen zijn erg enthousiast. “De leerlingen zullen openbloeien en hun grenzen verleggen”, aldus het consortium Green Students Abroad.

Met dit goedgekeurde Erasmus+ project krijgen 135 leerlingen BSO, TSO en Duaal de kans om werkervaring op te doen op een land- of tuinbouwbedrijf in Europa. “We werken samen met partners in Estland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Tsjechië”, aldus Bram Van Hecke. “De leerlingen worden er ontvangen door de partnerorganisatie of school. Daarna gaan ze meteen aan de slag op de land- en tuinbouwbedrijven, waar ze minimaal twee weken verblijven.” Werkervaring in het buitenland, maar ook het leren van vaardigheden zoals zelfstandigheid, het leren van een nieuwe taal en het werken in een andere cultuur zijn belangrijke leerdoelen van het project.

Groene Kring startte in 2018 met het begeleiden van jonge land- en tuinbouwers bij buitenlandse praktijkervaringen. Zowel studenten als jonge landbouwers kunnen bij de organisatie terecht. Het afgelopen jaar gingen al verschillende jonge landbouwers het avontuur aan. De bestemmingen varieerden van Nederland en Tsjechië tot Malawi, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook de nieuwe voorzitter van Groene Kring, Bram Van Hecke, ging verschillende keren naar het buitenland voor stages en om te studeren. “Een buitenlandse ervaring is een enorme verrijking”, getuigt hij. “Niet alleen oefen je je taal en leer je een heleboel nieuwe vrienden kennen, ook je inzicht verrijkt enorm. Toch is de drempel voor een jongere om een buitenlandse stage te doen nog te hoog. Daarom is het ook zo belangrijk dat Groene Kring hierop inzet.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Groene Kring

Volg VILT ook via