nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.04.2019 Schrikdraad houdt wolf August tegen

Een schapenhouder uit Wauberg, in Peer, is erin geslaagd om wolf August weg te houden van zijn schapen. Hij kocht enkele rollen elektrische geleider en plaatste, met de hulp van zijn hele familie, een schrikdraad rond zijn wei. “Als alle schapenhouders in Limburg dit voorbeeld zouden volgen, dan zou de wolf de ene schok na de andere krijgen. Daardoor zou hij snel leren dat het beter rendeert om op reeën en everzwijnen te jagen”, zegt Jan Loos van Welkom wolf.

Een schapenhouder uit Wauberg bij Peer die goed had opgelet tijdens de infoavonden van Welkom Wolf, Landschap vzw, het Natuurhulpcentrum Opglabbeek en de Vlaamse overheid, heeft meteen rendement gehaald uit zijn keuze om zich goed te informeren. Voor hij zijn schapen en lammeren een weekend niet zou kunnen ophokken, maakte hij zijn weide wolf-proof. De man bracht twee stroomdraden aan op afstandsisolatoren rondom zijn hele weiland: één geleider op 15 cm boven de grond en één op 120 cm hoogte. Die werden gekoppeld aan een schrikdraadapparaat. Met een investering van een paar honderd euro werd de niet-elektrische afsluiting een wolfbestendig raster.

Een camera kon wolf August vastleggen die geïnteresseerd de omheining verkent, maar uiteindelijk afdruipt. “Dit is de perfecte illustratie van wat we willen bereiken”, klinkt het bij Welkom Wolf. “Dat wolven zich toeleggen op wild en niet op schapen, maar dat lukt alleen als elke schapenhouder zijn verantwoordelijkheid neemt.” Welkom Wolf en Landschap vzw hebben intussen hun instructies over het plaatsen van schrikdraad verder uitgeschreven.

Het kostenplaatje zou hierbij geen remmende factor mogen zijn, vindt Welkom Wolf. “Schrikdraad werkt echt en hoeft helemaal niet veel te kosten”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf. “Met een investering van enkele honderden euro’s kan je al honderd meter omheining plaatsen. Daarbovenop verleent de Vlaamse overheid 80 procent subsidies. Dat wil zeggen dat je eigenlijk al voor tientallen euro’s je schapen kan beschermen.”

Meer info: www.welkomwolf.be

Bron: Eigen verslaggeving / Radio 2 Limburg

Beeld: Welkom Wolf

Volg VILT ook via