nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.10.2019 Screening op H3-virus stelt de pluimveesector gerust

In de pluimveesector wordt opgelucht ademgehaald nu de screening op het H3-virus in West-Vlaanderen en in een aantal Oost-Vlaamse gemeenten geen nieuwe haarden opleverde. “De screening liep van 29 juli tot en met 30 september. Alle geteste beslagen waren negatief. Helemaal sluitend is dit niet, maar het is alleszins positief en we kunnen met een enigszins geruster gevoel het najaar ingaan”, communiceert de Landsbond naar zijn leden. Er wordt meteen bij gezegd dat waakzaamheid geboden blijft.

Om herintroductie van het voor leghennenbedrijven erg schadelijke H3-virus te voorkomen, nam de pluimveesector via de interprofessionele organisatie VEPEK zelf het initiatief voor een éénmalige screening van bedrijven. De stalen werden genomen door de bedrijfsdierenartsen van pluimveehouders. Dierengezondheidszorg Vlaanderen coördineerde de actie. Er werden stalen genomen op alle braadkippen- en kalkoenbedrijven boven de as Kanaal Gent-Terneuzen-Oudenaarde-Doornik.

Op leghennenbedrijven heeft het virus een grote impact op de eierproductie en de gezondheid van de kippen. Stallen werden geruimd en bij het hernemen van de productie wou men niet het risico lopen dat latente ziekteaanwezigheid bij vleeskippen het virus opnieuw zou verspreiden. Daarom gebeurde er op verzoek van de sector en op kosten van het Sanitair Fonds een screening in West- en delen van Oost-Vlaanderen en bij enkele bedrijven in Henegouwen. De Landsbond laat weten dat alle testen negatief waren en er tot op heden ook geen nieuwe H3-gevallen meer zijn bijgekomen. Waakzaamheid blijft naar verluidt geboden.

Bron: Nieuwsbrief Pluimvee / eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via