nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.10.2019 Seizoensarbeid: EU trekt klacht tegen België in

De Europese Commissie trekt haar klacht bij het Europees Hof van Justitie tegen België, naar aanleiding van de niet-omzetting van de Europese richtlijn rond seizoensarbeid, in. "België is zijn verplichtingen uiteindelijk nagekomen", klinkt het. In de zomer van 2018 trok de Europese Commissie naar het Hof omwille van de tekortkomingen op het vlak van de omzetting van de richtlijn rond seizoenarbeiders. België miste de deadline voor de omzetting van die richtlijn (30 september 2016) en had ze toen nog steeds niet volledig omgezet.

In 2014 vroeg Europa aan al zijn lidstaten om de Europese richtlijn rond seizoensarbeid om te zetten in nationale wetgeving. De richtlijn verzekert dat werkkrachten uit derde landen die voor een korte periode (maximaal negen maanden) op dezelfde wijze behandeld worden als nationale werknemers op vlak van arbeidsvoorwaarden, salaris en sociale zekerheid. “De richtlijn beschermt deze seizoensarbeiders, vaak tewerkgesteld in de landbouw en het toerisme, tegen uitbuiting”, aldus de Europese Commissie.

België moest die richtlijn tegen 30 september 2016 omzetten in nationale wetgeving, maar dat gebeurde niet. Na bijna twee jaar en enkele aanmaningen trok de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie met de vraag een dwangsom van bijna 50.000 euro per dag op te leggen.

Maar tot een uitspraak komt het uiteindelijk niet. De Commissie trekt haar klacht in omdat België de richtlijn nu alsnog heeft omgezet in nationaal recht. "België is zijn verplichtingen nagekomen en heeft de richtlijn volledig omgezet", klinkt het. De omzetting van de richtlijn zorgde trouwens niet alleen in België voor problemen. Maar liefst twintig lidstaten ontvingen een aanmaning, waarvan er tegen tien ook een inbreukprocedure werd opgestart.

Bron: Belga

Volg VILT ook via