nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.09.2017 Sensibilisering rond erosiebestrijding op volle toeren

Tijdens de Werktuigendagen in Oudenaarde informeerde de Vlaamse landbouwadministratie over het erosiebeleid en de bijbehorende maatregelen. Rond dat thema wordt druk gesensibiliseerd, zo leert de jongste nieuwsbrief van het Vlaams Ruraal Netwerk. Er waren de studiedagen in Riemst en Maarkedal bij het begin van de zomer, en nog tot 30 juni 2018 loopt in de Vlaamse Ardennen het LEADER-project ‘Boeren op een helling’. “Het doel is alle landbouwers mee te krijgen in het verhaal en rond erosie een agrobeheergroep op te richten die het beheer van bufferstroken vereenvoudigt”, vertelt projectleider Maarten Raman (ABC Eco²).

Het LEADER-project ‘Boeren op een helling’ is ontstaan als reactie op de veranderde erosiewetgeving van de Vlaamse overheid. “Die veranderingen brachten veel onduidelijkheid mee, waardoor de kans op ongewilde inbreuken veel hoger ligt,” zegt projectleider Maarten Raman. Voor het Agrobeheercentrum Eco² coördineert hij het project, waaraan ook de proefcentra voor aardappelen (PCA) en groenten (PCG) deelnemen, evenals de erosiecoördinatoren die actief zijn in de provincie Oost-Vlaanderen.

Hoewel het wegspoelen van de vruchtbare toplaag van de bodem behalve een milieu- en omgevingsprobleem ook een landbouwkundig probleem is, blijkt erosie niet zo’n makkelijk thema in de contacten met landbouwers. “Sommige landbouwers erkennen de erosieproblematiek en willen er iets aan doen, anderen negeren het probleem eerder of ontkennen het zelfs. Een groot aantal landbouwers denkt dus op een andere manier na over erosie dan het beleid dat doet. Dat is misschien nog wel de grootste uitdaging in mijn job”, stelt Maarten.

Lees het interview met de projectleider van ‘Boeren op een helling’ in de e-nieuwsbrief van het Vlaams Ruraal Netwerk.

Bron: nieuwsbrief Vlaams Ruraal Netwerk

Volg VILT ook via