Siertelers vrezen voor traditionele topmaand mei

De coronacrisis weegt zwaar op de Vlaamse siertelers. Net nu het voorjaar start, is de handel in sierteeltproducten zo goed als volledig stilgevallen. België heeft er bij Europa op aangedrongen om snel werk te maken van een ​​algemene financiële vergoeding voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt worden ten gevolge van de crisis, maar voorlopig blijven extra steunmaatregelen uit. Ook de Floraliën Gent, de hoogmis van de sierteelt, moest afgelast worden. “Die wordt exact één jaar uitgesteld”, laten de organisatoren weten.
26 maart 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:53
Lees meer over:

Kleurrijke bloemen die in de container belanden: dat is helemaal om te huilen. Bij amaryllissenkwekerij V-Flowers uit Boechout en Rozen Scheers in Kontich is het de genadeloze realiteit. “We hebben nog een klein afhaalpunt in ons tuinhuis”, getuigt Inge. Samen met haar man kweekt ze amaryllissen, een prachtig bolgewas dat slechts een keer per jaar bloeit. “Maar voor de rest is de afzet zo goed als stilgevallen. De leveringen voor bloemenwebshops zijn zeer beperkt.”

 

In hun serre komen ze nu eigenlijk liever niet. “Normaal worden amaryllissen in de knop geplukt als ze nog gesloten zijn”, vertelt Inge. “Dat die bloemen nu openstaan, is voor ons een zicht dat pijn doet aan de ogen. Hoe mooi het lijkt: ik kom op dit moment liever niet in de serre. Het is ook de eerste keer dat wij die geur ruiken. Amaryllissen die nog op de bol staan ruiken harder dan die in de vaas. Heerlijk parfum, maar wij kunnen er onmogelijk van genieten.”

 

Het kweken en oogsten van amaryllissen is echte wetenschap. Precies omdat ze maar een keer per jaar bloeien, worden de verschillende rijen bedden in de ideale bloeicondities gebracht tegen bepaalde periodes. “November-december is onze belangrijkste periode”, zegt Inge. “Amaryllissen zijn ook kerstbloemen. Pasen is ook belangrijk, en de secretaressedag op 17 april. Daar rekenen we al niet meer op. Maar onze piekmaand is mei, met Moederdag en allerlei feestdagen. Wij zijn bang dat we mei kwijt zullen zijn.”

 

Hetzelfde verhaal is te bij rozenkweker Wim Scheers in Kontich. “Normaal werken we met dertig mensen, nu met twintig”, zegt Wim. “Een deel van de plukarbeiders heb ik kunnen laten stoppen. In het weekend wordt niet meer gesnoeid. Maar wij kunnen de boel geen twee maanden stilleggen. Elke dag moeten er rozen geoogst worden, want waar we oogsten, moet zich opnieuw een roos kunnen vormen. Dat duurt zo'n zes à zeven weken. Als wij een paar weken niet snoeien, hebben we binnen twee maanden ook niks meer. Belichting, CO2: dat loopt allemaal door. Mijn huidige afzet op de veiling is

ongeveer 1/20ste voor de onlineverkoop. We zijn gelukkig een gezond bedrijf, maar waar we nu door moeten hebben wij nooit eerder meegemaakt.” Ook Wim vreest dat topmaand mei in het water gaat vallen en over compensaties weet de rozenkweker nog niets.

 

Ondanks inspanningen van de landbouworganisaties en Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits, komt Europa nog niet met geld over de brug. De Europese Commissie houdt het voorlopig bij opvolging van de marktsituatie. “We hebben nochtans heel duidelijk gemaakt wat het directe verlies is voor de sierteeltsector en hoe de toekomst eruit ziet voor de getroffen bedrijven”, aldus Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “En die is niet rooskleuring.

Voor deze sector is een schaderegeling een kwestie van overleven. Europa kan hier vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mee verantwoordelijkheid in nemen.”

 

Iets waar de siertelers een beetje naar kunnen uitkijken, zijn de Gentse Floraliën. Die kunnen helaas niet doorgaan in mei, zoals eerst gepland, maar de organisatie komt nu al met een nieuwe datum. “We schuiven exact één jaar op", klinkt het. "Van 1 tot 9 mei 2021. Het thema blijft hetzelfde: ‘Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin'. De nieuwe datum komt er al snel en brengt duidelijkheid voor de sector die momenteel door een moeilijke periode gaat.”

Bron: GvA / Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek