nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.08.2016 Sint-Truiden en Wellen meten schade van 23 juni op

Het noodweer van eind juni heeft in Sint-Truiden op akkers en fruitpercelen meer schade aangericht dan eerst gedacht. Voor Sint-Truiden alleen bedraagt de schade 58 miljoen euro. Dat cijfer maakte de Truiense schepen Hilde Vautmans (Open Vld) bekend. Els Robeyns (sp.a), burgemeester van Wellen, liet weten dat het daar om bijna 11 miljoen euro gaat. "Sommige plantages zijn voor 90 procent vernield", aldus Vautmans.

"Ik heb dit nooit eerder gezien, ook de experts niet die vandaag mee ter plaatse gingen. We concentreren ons nu op hardfruit en de akkerbouwgewassen. Sommige plantages zijn voor 90 procent vernield", aldus Vautmans. Het onderzoek naar de schade bij landbouwers loopt nog in Sint-Truiden. Meer dan 2.800 percelen worden onderzocht. In totaal dienden 950 inwoners een schadeclaim in.

Burgemeester Robeyns van Wellen zegt dat de aanvraag verstuurd is om het noodweer van 23 juni door het rampenfonds als ramp te laten erkennen. "We hebben 553 schadegevallen genoteerd waarvan de totale schade op bijna 11 miljoen euro geraamd wordt. Opgesplitst naar de schade geeft dit: 1.031.000 euro door regen, 4.111.000 euro door hagel en 5.780.000 euro door de wind. Uiteraard zal niet alle schade door het rampenfonds gedekt worden. Maar het geeft alleszins duidelijk weer hoe zwaar onze gemeente getroffen is en dat het wel degelijk een ramp betrof", aldus Robeyns. Ook de verzekeringsmaatschappijen zullen deels moeten meebetalen. Hagel wordt bijvoorbeeld niet door het rampenfonds gedekt.

Bron: Belga

Volg VILT ook via