nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.12.2018 Slachthuis Tielt vervolgd voor wanpraktijken

Het Ieperse parket zal het Exportslachthuis in Tielt vervolgen voor inbreuken op het dierenwelzijn en de volksgezondheid. Het slachthuis kwam eerder in opspraak na een undercoverfilmpje van Animal Rights. "Zowel de zaakvoerder als de firma zullen vervolgd worden voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn en de volksgezondheid in de periode maart tot november 2017", zo bevestigt Johan Lescrauwaert van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper. "De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek." Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert tevreden op de vervolging.

Animal Rights maakte in maart vorig jaar undercoverbeelden in het Exportslachthuis in Tielt. Op de beelden was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken. Consumenten, afnemers, maar ook landbouwers reageerden geschokt op wat er te zien was in de undercoverreportage van de dierenrechtenorganisatie. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besliste zelfs met onmiddellijke ingang om de deuren van het slachthuis gedurende een aantal weken te sluiten. Het parket tilt zwaar aan de feiten en wil de zaak voor de rechter brengen.

"Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro", aldus de parketwoordvoerder. Afgelopen zomer vielen tientallen Franse dierenrechtenactivisten binnen in datzelfde slachthuis. Ze konden een varken bevrijden en blokkeerden daarna de gang tussen de hokken en de slachtplaats. Deze feiten staan echter los van het huidige onderzoek. Dierenwrechtenorganisatie GAIA, die samen met Animal Rights en de Blauwe Wereldketen een strafklacht indiende, reageert tevreden op de vervolging. Wanneer de zaak op 25 februari 2019 voorkomt, zullen de drie dierenrechtenorganisaties zich ter zitting burgerlijke partij stellen.

"De aangeklaagde wreedheden mogen niet straffeloos blijven", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De dierenwelzijnswet is geen vodje papier. Het parket van Ieper vindt dat blijkbaar ook en het is dan ook een goede zaak dat de verantwoordelijke van het Tielts slachthuis zich voor de rechtbank zal moeten verantwoorden voor de feiten die zich in zijn bedrijf hebben voorgedaan."

Bron: Belga

Volg VILT ook via