nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.12.2018 Slachthuis VanDrie staakt tijdelijk zijn activiteiten

Eerder deze maand publiceerde dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden gemaakt in slachthuis VanDrie in Hasselt. “De beelden vertonen inbreuken op dierenwelzijn”, reageert het bedrijf in een statement. “VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn.” Het slachtprogramma in de vestiging in Hasselt waar de beelden gemaakt zijn, wordt nu tijdelijk opgeschort. “Wij zullen samen met de betrokken autoriteiten een intensieve evaluatie en verbetering toepassen”, klinkt het.

In de beelden die Animal Rights publiceerde, is te zien hoe kalveren worden bewerkt met een elektrische veedrijver: op het hoofd, het lichaam en tegen de anus. “Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen”, omschreef de dierenrechtenorganisatie de situatie. Na eerst te ontkennen dat er zo’n praktijken plaatsvinden in het slachthuis, oordeelde VanDrie alsnog dat er wel degelijk inbreuken op het dierenwelzijn te zien zijn op de beelden.

Het bedrijf startte een intern onderzoek en zal ook nauw zou samenwerken met de bevoegde autoriteiten om de situatie op te lossen. “VanDrie België heeft haar slachtprogramma van maandag 17 december stopgezet om samen met betrokken autoriteiten intensieve evaluatie en verbetering toe te passen”, liet het slachthuis weten. "Wij hebben sinds maandag uitsluitend één proefslachting uitgevoerd om te kijken of alle gewenste aanpassingen juist geïmplementeerd zijn", zegt Jaap van Ginkel, algemeen directeur van VanDrie Belgie. "De mensen zijn aanwezig, dus we gaan ze geen technische werkloosheid geven. De medewerkers zijn ofwel in opleiding, ofwel nog aan het werk met bijvoorbeeld uitbeenactiviteiten." Het slachthuis blijft dicht tot het departement Dierenwelzijn beslist dat het slachtprograma mag worden voortgezet.

In een statement liet het bedrijf weten dat het de situatie ten zeerste betreurt. “Wij eisen van onze bedrijven en haar medewerkers dat dierenwelzijn te allen tijde wordt gewaarborgd. Op de beelden zien we dit uitgangspunt niet weerspiegeld. Dierenleed is aangrijpend en we begrijpen de maatschappelijke verontwaardiging. Wij zijn zelf ook erg aangedaan.”

Bron: eigen verslaggeving / AgriHolland

Beeld: Animal Rights

Volg VILT ook via