nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2019 Slechte lente zorgt voor catastrofale honingoogst

De honingoogst in de Belgische bijenkorven lijkt door de slechte lente catastrofaal te worden. "We zitten aan ongeveer één kilogram honing per korf, terwijl we normaal gezien 7 tot 15 kilogram per korf oogsten", aldus de Belgische Bijenteeltfederatie (BBF). Door het slechte weer zijn de bijen niet naar buiten gegaan. Volgens BBF zijn er overal in Europa slechte oogsten. De Europese Commissie kondigde nu net aan dat het de komende drie jaar meer geld uittrekt ter ondersteuning van nationale bijenteeltprogramma's.

Veel lege honingraten, dat zagen de Belgische imkers bij het openen van hun korven. "De lente is heel slecht geweest, dus de bijen zijn niet naar buiten kunnen gaan", reageert de Belgische Bijenteeltfederatie (BFF). Het resultaat van een seizoen van bloem naar bloem vliegen: slechts één kilo honing per korf, in plaats van de gewoonlijke zeven tot vijftien. "Aan de kant van de Ardennen is het iets beter, daar is het klimaat zachter.” Maar al bij al een zeer magere oogst.

De oogst van acacia- en lindehoning lijkt wel beter te worden. "Maar we gaan nu zeer droog weer tegemoet, dus is het helemaal over en uit", laat de BFF weten. Volgens de federatie zijn er overal in Europa slechte oogsten. “In Frankrijk heeft de nationale bijenteeltfederatie al laten weten dat er tot vandaag amper honing is geproduceerd.” Gelukkig komt er ook wat goed nieuws vanuit Europa, de steun voor de bijenteeltsector wordt opgetrokken tot 120 miljoen euro voor de komende drie jaar, dat is 12 miljoen euro meer dan voor de vorige periode (2017 – 2019).

De EU-steun, verdubbeld door bijdragen van de lidstaten, zal van toepassing zijn op nationale bijenteeltprogramma's die beginnen op 1 augustus 2019 en lopen tot 31 juli 2022. “Bijen zijn van vitaal belang voor de duurzaamheid van onze landbouw en voor gezonde ecosystemen”, zei EU-commissaris voor Landbouw Phil Hogan. “Het is een goede zaak dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid, in synergie met andere belangrijke Europese en nationale fondsen, nu sterkere instrumenten biedt om de sector te ondersteunen."

In Europa zijn zo’n 650.0000 imkers actief. Samen onderhouden ze meer dan 17,5 miljoen bijenkorven. Met een honingproductie van 230.000 ton is de Europese Unie de op één na grootste honingproducent ter wereld – na China. In ons land staan er ongeveer 60.000 bijenkasten die onderhouden worden door 9.490 imkers.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via