nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.06.2018 “Sleutelspelers in fipronilschandaal in de fout”

De Nederlandse overheid en de eiersector gingen vorig zwaar in de fout, daarom kon het fipronileierschandaal ontstaan. Dat is het vernietigende oordeel van de Nederlandse commissie die onderzoek naar de affaire deed. “De voedselveiligheid had voorop moeten staan, maar dat was niet het geval. Niet alleen de eiersector maar ook de overheid heeft voedselveiligheid niet hoog genoeg in het vaandel staan”, stelt de commissie onder leiding van Nederlands oud-minister Winnie Sorgdrager.

Honderden pluimveebedrijven, in Nederland maar ook in België, moesten in de zomer van 2017 tijdelijk op slot nadat het bestrijdingsmiddel fipronil was aangetroffen in eieren. Het gif was daar terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend het had gebruikt om bloedluizen bij kippen tegen te gaan. Op heel wat leghennenbedrijf in Nederland en België moesten eieren geruimd worden en werden stallen grondig gereinigd waardoor de schade in de miljoenen liep.

Winnie Sorgdrager, voorzitter van de commissie die in Nederland het fipronildossier onderzoekt, oordeelt hard over de afhandeling van de fipronil-crisis. “De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het bedrijfsleven zijn tekortgeschoten bij de aanpak van de crisis, die de eiersector zwaar getroffen heeft”, klinkt het. In Nederland moesten meer dan 3,5 miljoen kippen gedood worden als gevolg van het gebruik van een luisbestrijder met de verboden stof fipronil.

Volgens de Nederlandse commissie hadden bij kippenboeren 'alarmbellen moeten afgaan' toen zich opeens een 'wondermiddel' tegen die parasiet aandiende. Het duurde vervolgens te lang voordat duidelijk werd of de volksgezondheid in het gedrang was. De commissie maant de overheid en de sector tot actie aan.

Er mag dan een fipronil-rapport liggen met zware verwijten aan het adres van ministeries en de NVWA, voor de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten is dat geen reden nu te overwegen om de getroffen pluimveehouders een schadevergoeding aan te bieden. De landbouwminister neemt wel maatregelen om te zorgen dat voedselveiligheid topprioriteit wordt bij de Nederlandse overheid.

Bron: De Tijd

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via