nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.03.2016 Smaak is het thema van De Nacht van de Geschiedenis

Op dinsdag 22 maart vindt de 14de editie van De Nacht van de Geschiedenis plaats. Die avond organiseren zo’n 200 lokale afdelingen van het Davidsfonds een geschiedenisactiviteit in het teken van ‘smaak’. Daarbij komt niet alleen onze culinaire geschiedenis aan bod, maar ook de evolutie van smaak in kunst, architectuur, fotografie, mode, enz. Smaak is wat hen bindt maar verder zijn de activiteiten erg uiteenlopend: lezingen, stadswandelingen, wijnproeverijen, brouwerijbezoeken, chocoladeworkshops, enz. Net zoals vorig jaar toen het thema ‘landbouw en visserij’ was, werkt het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) ook dit jaar mee.

Voor het tweede jaar op rij staan landbouw en voeding in de kijker tijdens De Nacht van de Geschiedenis. Vorig jaar was het thema ‘landbouw en visserij’. Nu is er met ‘smaak’ opnieuw een duidelijk raakvlak. Cultuurnetwerk het Davidsfonds geeft er wel een brede invulling aan en wil het niet alleen hebben over onze culinaire geschiedenis maar ook over smaak in de kunst en architectuur bijvoorbeeld.

“Wij hebben dit thema gekozen omdat net het boek 'Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten' van historica Annelies Van Wittenberghe bij het Davidsfonds is verschenen”, zegt algemeen directeur Tine Verhelst. “Dat is een onconventioneel kookboek dat onze culinaire geschiedenis vertelt en vertaalt in smakelijke gerechten. Elk recept is gebaseerd op een tekst uit een authentiek historisch kookboek. Het is fantastisch om te zien hoe onze afdelingen met dat thema aan de slag zijn gegaan en het vertaald hebben naar hun lokale geschiedenis.”

Tijdens De Nacht van de Geschiedenis vindt een smaaktest plaats van De Inspecteur, het consumentenprogramma van Radio 2. Op tien locaties kan je vijf verschillende soorten van één product (chocopasta, marsepein, enz.) proeven. Op zo’n 200 plekken in Vlaanderen gaat er één of andere activiteit door. Je kan bijvoorbeeld meer te weten komen over de geschiedenis van een eetgelegenheid in de buurt of over het beroep van chocolatier, bakker of traiteur.

Grasduinen we verder door de programmabrochure dan stuiten we op een lezing door CAG over zuivel en melk in de 20ste eeuw, een aardappelboer die vertelt over zeven generaties landbouwtraditie, een auteur die de kwalijke reputatie van de Britse keuken ontkracht, een kostuumontwerpster die alles weet over de evolutie van smaak in de lingerie, een bezoek aan de boerderij en kaasmakerij van Westmalle, enz.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 2, Rondom, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Heemkunde Vlaanderen en FARO. Steunpunt voor cultureel erfgoed.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Davidsfonds

Volg VILT ook via