nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2016 Soepelere inplanting van windmolens en zonnepanelen

Zonnepanelen en windmolens kunnen voortaan overal, kopt persagentschap Belga. Dat is een verwijzing naar de woorden van Vlaams energieminister Bart Tommelein op de klimaattop in Gent. Hij kondigde aan dat installaties voor groene energie voortaan in elke ruimtelijke bestemming ingeplant kunnen worden, “al gaan we natuurlijk geen windmolen zetten in het Zwin”. De versoepeling is één van de gevolgen van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, de opvolger van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen.

Momenteel gelden er heel wat beperkingen voor de inplanting van hernieuwbare energie. Zo mogen zonnepanelen wel op het dak van een stal of loods worden geplaatst maar niet op zichzelf staand in agrarisch gebied. Ook kunnen er geen windmolens worden opgetrokken in groengebied. Na de uitvoering van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen vallen die restricties weg, al zal er voor elk project natuurlijk wel een omgevingsvergunning moeten worden afgeleverd. Daarin wordt per project afgewogen of de inplanting geen hinder oplevert.

"Het potentieel voor hernieuwbare energie wordt hiermee enorm verruimd", zegt Tommelein. De klaverbladen op snelwegen zijn bijvoorbeeld vaak als natuur of bos ingekleurd. Daardoor mag er geen windmolen worden gebouwd, hoewel net die plaats vaak uitermate geschikt is. "Dit biedt ook kansen aan de groene beweging om op hun eigen terreinen meer groene energie te realiseren", besluit de minister.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via