nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.11.2018 Software voor snelle, individuele kwaliteitsinspectie

Onderzoekers van UAntwerpen en van Imec uit Heverlee hebben software ontwikkeld om in realtime elke seconde een complex kwaliteitsproduct te inspecteren. Er werden onder meer landbouwtoepassingen ontwikkeld voor kwaliteitsinspectie van geoogst fruit en voor het automatisch planten van gewassen. Het is de eerste keer dat dergelijke 3D-inspectiesnelheid met röntgentechnologie gerealiseerd werd, mét een uitgewerkte en inzetbare oplossing voor industriële omgevingen.

Bij grote volumes van producten is het vaak nagenoeg onmogelijk om elk product individueel te inspecteren, en worden er bij de kwaliteitsinspectie enkel stalen beoordeeld. Dit leidt tot verspilling, omdat vaak een groter aantal producten dan nodig uit de omloop gehaald wordt. Het grote voordeel van de nieuwe 3D-inspectie, die gebruikmaakt van röntgenstralen en artificiële intelligentie in de vorm van zelflerende machines, is dat elk individueel product binnenin kan bekeken en geïnspecteerd worden. Enkel de individuele producten kunnen vervolgens uit omloop worden gehaald, in plaats van de volledige partij van een onderzocht staal.

De nieuwe technologie kan uitermate nuttig zijn voor de landbouw. In het project werden twee toepassingen ontwikkeld: een eerste waarbij de software het automatisch sorteren van geoogst fruit (bijv. peren) ondersteunt, met een homogenere sortering en minder verspilling als resultaat, en een tweede waarbij de efficiëntie van het automatisch planten van bloembollen drastisch wordt verhoogd, omdat de software de individuele slechte bloembollen eruithaalt en de goede bloembollen met de juiste kant naar boven plant.

Bekijk de video van imec voor meer informatie.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: imec

Volg VILT ook via