nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.04.2019 Soja in vleesvervangers is geen ggo-soja uit Brazilië

De soja die mensen consumeren via yoghurt en vleesvervangers is niet dezelfde als de soja die vanuit Zuid-Amerika ingevoerd wordt om de veestapel te voorzien van plantaardige eiwitten. “Brazilië produceert veel ggo-soja, en daar willen Europese producenten van vleesvervangers liever van wegblijven omdat ggo's hun gezonde imago niet ten goede zouden komen. Onze voedingsindustrie verkiest niet-gemodificeerde soja uit Canada, maar ook steeds meer uit Europa. Onder meer in Italië, de Donauregio en Oekraïne neemt de productie van soja sterk toe. In die regio's gebeurt geen ontbossing meer. Daar brengt soja vaak zelfs een ecologische verbetering”, vernam De Standaard van landbouwonderzoeksinstituut ILVO.

In De Standaard werd de vraag geopperd of je het als milieubewuste mens wel kan maken om vleesvervangers op basis van soja te eten? Sojateelt wordt immers gezien als een bedreiging voor kostbaar regenwoud en savanne in Zuid-Amerika. In Brazilië, 's werelds op één na belangrijkste soja-exporteur, zwengelt de groeiende vraag naar soja volgens WWF grootschalige ontbossing aan.

Onderzoekster Joke Pannecoucque (ILVO) legt in de krant uit dat de soja die ginds geteeld wordt voor het voeder van varkens, kippen en koeien dient. De soja als grondstof voor vleesvervangers wordt dichter bij de deur geteeld omdat Europese fabrikanten ggo-soja mijden. Niet-gemodificeerde soja komt uit Canada en meer en meer ook uit Europa (o.a. Donauregio, waar soja met een eigen label als gegarandeerd ggo-vrij in de markt gezet wordt). Lokale teelt is volgens Pannecoucque een goede zaak omdat soja een aantal milieuvoordelen heeft. De sojaplant haalt in samenwerking met bacteriën stikstof uit de lucht en kan die benutten voor zijn groei. De behoefte aan kunstmest is daarom klein. Bovendien kan ook de volgteelt nog profiteren van de stikstof die werd vastgelegd in de bodem.

Ook andere peulvruchten halen hun stikstof zelf uit de lucht, “maar soja heeft daarbovenop voor onze voeding een grote troef: het is de compleetste plantaardige eiwitbron, want het bevat alle aminozuren die wij uit onze voeding moeten halen”. Professor Erik Mathijs (KU Leuven) voegt daaraan toe dat het uit milieuoogpunt verstandiger is dat mensen zelf soja eten in plaats van de soja eerst aan dieren te voederen en daarna hun vlees te eten. “Zeker de grotere zoogdieren, zoals koeien en varkens, eten in de eerste plaats om hun lichaam op temperatuur te houden en te bewegen. Slechts een klein deel van hun voedsel zetten ze om in vlees. Je kunt dus stellen dat de vleesindustrie een heel verspillende omweg is om eiwitten uit planten te eten.”

Bron: De Standaard

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via