nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2014 Sojaprijs gaat opnieuw de hoogte in

De sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago bereikte haar hoogste notering in acht maanden. Die prijsstijging komt er nadat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft aangekondigd dat de voorraad sojabonen in de VS dit seizoen naar verwachting verder zal krimpen. De Verenigde Staten is de grootste producent van sojabonen ter wereld. En ook in Brazilië, de grootste exporteur van soja, verwacht het USDA een afname van de voorraad.

Volgens de laatste prognoses heeft de Verenigde Staten nog maar 3,7 miljoen ton sojabonen op voorraad en voorziet het dit seizoen een productie van 89,5 miljoen ton. Aangezien een krappe voorraad de prijzen opdrijft, is de termijnmarktnotering voor mei gestegen tot 397 euro per ton. Dat is de hoogste notering sinds augustus 2013.

Aangezien soja één van de voornaamste grondstoffen is van de Belgische veevoederindustrie, heeft de stijgende sojaprijs ook belangrijke implicaties voor de veehouderijsector. Met de recente prijsstijging tot 397 euro per ton op de termijnmarkt, komt de sojaprijs nog niet in de buurt van de recordprijzen die eind 2012 en in het begin van 2013 moesten neergeteld worden. Toen was er sprake van meer dan 500 euro per ton soja.

Bron: Boerderij/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via