nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.04.2019 SOS Buxusmot geeft tips om buxusmot te bestrijden

Nu de buxusmot opnieuw actief is, steekt ook het platform SOS Buxusmot een tandje bij. Met actuele informatie over de plaag, nieuwe onderzoeksinzichten en tips om buxusplanten te beschermen en te verzorgen willen een aantal organisaties particulieren en professionelen helpen om de buxusmot te bestrijden. Dat er nood is aan correcte en betrouwbare informatie over het thema bleek vorig jaar toen er 16.500 buxusliefhebbers intekenden op de nieuwsflitsen van het platform over de aanpak van de buxusmot.

Wellicht meegelift op een plant uit Azië heeft de buxusmot zich op een aantal jaren tijd razendsnel verspreid in onze contreien. Daarbij zorgt het diertje, dat hier geen natuurlijke vijanden heeft, voor heel wat schade aan buxusplanten en -hagen in Vlaanderen, want deze inheemse plant wordt veel gebruikt in de tuinaanleg. Het is dan ook een belangrijke teelt voor de Vlaamse sierboomkwekerijen. Zo’n 200 hectare buxus zou er in Vlaanderen geteeld worden en voor een aantal boomkwekers is deze arbeidsintensieve teelt een specialisatie geworden.

Omdat er heel wat misverstanden over de bestrijding van de buxusmot de ronde doen en omdat de Vlaming sterk gehecht is aan zijn buxus, hebben het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Proefcentrum voor Sierteelt (PSC), het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt (AVBS) en Landelijke Gilden hun kennis en expertise over bestrijdingstechnieken bij elkaar gebracht op SOS Buxusmot. Het webplatform wordt gefinancierd door het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Naast het verzamelen van alle informatie over de bestrijding van de buxusmot, voert SOS Buxusmot ook zelf onderzoek uit. Zo bewezen praktijktests vorige zomer nog dat het handmatig verwijderen van de rupsen of het behandelen van de buxusstruik met een waterstraal niet altijd even efficiënt waren. “Dat maakt dat er vandaag weinig of geen efficiënte én milieuvriendelijke mogelijkheden bekend zijn om de buxus te vrijwaren of te beschermen tegen de buxusmot of haar rups. Daarom wordt er deze zomer getest of plantversterkende middelen preventief heil kunnen bieden. Ook het gebruik van sterke zuigers of natuurlijke vijanden wordt onderzocht, zowel voor professioneel als thuisgebruik”, klinkt het.

Meer informatie: SOS Buxusmot

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Proefcentrum Sierteelt

Volg VILT ook via