nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2017 Spaanse coöperatie wil melkveebedrijf met 20.000 dieren

Wie deze dagen naar PlattelandsTV kijkt, weet al dat melkveebedrijven van verschillende duizenden dieren in de Verenigde Staten geen uitzondering zijn. In Europa echter loopt het zo’n vaart nog niet, maar daar kan binnenkort verandering in komen, toch als het van de Spaanse coöperatie Valle de Oideta afhangt. In de buurt van Saragossa wil de coöperatie een bedrijf starten met 20.000 melkkoeien, 900 hectare grond en 250 medewerkers. De schaal van het landbouwbedrijf wekt heel wat controverse op. Niet in het minst van de Spaanse landbouworganisatie COAG die een petitie is gestart tegen het initiatief.

Volgens de landbouworganisatie is de stal “een tijdbom op het vlak van diergezondheid”. “Wanneer in zo’n stal een uitbraak van bijvoorbeeld rundertuberculose plaatsvindt, dan moeten er meteen 20.000 dieren gedood worden. Een schadepost van meer dan 16 miljoen euro. Vier keer zoveel als het nationale budget voor diergezondheid toelaat”, klinkt het. Daarnaast wijst de organisatie er ook op dat één melkveebedrijf van 20.000 dieren het voortbestaan bedreigt van 432 gemiddelde landbouwbedrijven en de daaraan verbonden 726 arbeidsplaatsen.

“En dan hebben we nog niets gezegd over de aanslag die er gepleegd wordt op de watervoorraden. Dat is in Spanje juist een beperkende factor”, klinkt het. Ook over de mestafzet van zoveel dieren maakt COAG zich ongerust. Daarom is het een petitie gestart tegen de plannen van de coöperatie om het grootste melkveebedrijf van de Europese Unie op te starten.

Ook in het Verenigd Koninkrijk worden plannen beraamd voor de bouw van extreem grote melkveebedrijven. In andere landen van de Europese Unie komt er reactie op zeer grote melkveebedrijven. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt op plaatsen geweigerd om melk van extreem grote bedrijven te verwerken. In Nederland wordt de term megastal al gehanteerd bij een aantal onder de 1.000.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via