nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2018 Spaanse tuinders vragen sterker waterbeleid

Liefst 50.000 Spaanse groentetelers liepen vorige week mee in een mars door hoofdstad Madrid om oplossingen voor het nijpende watertekort te eisen. Daarbij werd 30 ton groente en fruit uitgedeeld aan het publiek. De demonstranten kwamen voornamelijk uit de tuinbouwstreken Alicante, Murcia en Almeria in het zuiden en zuidoosten van Spanje. Alleen al in de streek rond Almeria zijn volgens de actievoerders 78.000 directe arbeidsplaatsen rechtstreeks afhankelijk van irrigatiewater.

De tuinders in het zuiden van Spanje hebben de voorbije jaren vaker dan hen lief is af te rekenen gekregen met extreme droogte, en klimaatexperts voorspellen dat die tendens zich de komende decennia steeds vaker zal manifesteren. Om hun ongerustheid te uiten over het uitblijven van een structureel waterbeleid met aandacht voor de land- en vooral tuinbouw, trokken meer dan 50.000 Spaanse groentetelers de straat op. Initiatiefnemer was de ‘Waterkring’, waarin telers, watermanagers, coöperaties, bedrijven en burgers uit de drie regio’s zijn vertegenwoordigd.

De organisatie eist van de centrale regering dat het de voorstellen in het eind oktober 2017 aangeboden manifest eindelijk ter hand gaat nemen om de watersituatie drastisch aan te pakken. Om in de verf te zetten dat het om de “groentetuin van Europa” gaat, deelden de betogers bijna 30.000 kilo groente en fruit uit. 

Doordat structureel te weinig water wordt overgeheveld van de Taag naar de Segura-rivier is het watertekort in Zuidoost-Spanje groot. Het areaal vollegrondsgroente in Alicante en Murcia is al met 6.000 hectare gekrompen en deels verplaatst naar andere gebieden. De telers uit de provincie Almería kwamen voornamelijk uit Almanzora, in het oosten van de provincie. Daar heeft 2.000 hectare beschutte teelt, vooral tomaten, te kampen met ernstig watertekort. Bovendien wachten de telers al vijf jaar op het in bedrijf stellen van de nieuw gebouwde ontziltingsinstallatie van Villaricos.

De organisatoren wezen de Spaanse overheid erop dat alleen al in Almería ruim 78.000 directe arbeidsplaatsen afhankelijk zijn van het irrigatiewater. De tuinbouwsector is in totaal goed voor 40 procent van de totale bruto productie van de provincie. Iedere kubieke meter water levert in de serres van Almería een productiewaarde op van 15 euro, aldus nog de betogers, terwijl dat in andere productiesystemen maar 1,60 euro is.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via