nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.12.2015 Spaanse varkenssector blijft sterk presteren

Als één van de weinige Europese landen ondervindt de Spaanse varkenssector nauwelijks of geen last van het Russische importverbod. In de eerste helft van 2015 steeg de varkensvleesexport al naar een nieuw record en in het derde kwartaal is de uitvoer alleen maar toegenomen. Bovendien weet Spanje ook meer geld te verdienen met export, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw waarover Boerenbusiness bericht. Tijdens de eerste helft van dit jaar steeg de Spaanse varkensvleesexport met liefst 15,2 procent ten opzichte van 2014.

De Spaanse varkenssector blijft ook in 2015 ijzersterk presteren. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de Spaanse varkensvleesexport met 15,2 procent ten opzichte van 2014 en in het derde kwartaal heeft Spanje de export nog verder vergroot. Met 306.200 ton is in de periode van juli tot en met september 21,5 procent meer vers en bevroren varkensvlees verscheept dan in het voorgaande jaar. 

Opvallend is dat Spanje zowel op de Europese als op de wereldmarkt goed heeft gepresteerd. In het derde kwartaal steeg de afzet op Europese markt met 21,8 procent tot 218.900 ton. Met 64.500 ton is 6,4 procent meer varkensvlees uitgevoerd naar Frankrijk en Italië nam, met 29.200 ton 11 procent meer Spaanse varkensvlees af. De export naar Portugal en Duitsland steeg met 9,6 en 12,4 procent.

Door de afzet op de Europese markt te vergroten, slaat Spanje een duidelijk gat met de Europese concurrenten. Duitsland zette bijvoorbeeld 6,2 procent minder varkensvlees af binnen de EU en de export van Frankrijk naar Europese lidstaten lag in de eerste negen maanden 9,1 procent onder het niveau van 2014. Nederland wist wel 3,1 procent meer varkensvlees te slijten aan EU-landen, maar dit was in de eerste zes maanden.

Ook wat de inkomsten uit de varkensvleesexport betreft, laat Spanje de Europese concurrenten achter zich. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werd 1,95 miljard euro verdiend, wat een stijging van zes procent is ten opzichte van 2014. In het derde kwartaal steeg de waarde van de varkensvleesexport met vier procent tot 60 miljoen euro. Duitsland verdiende in de eerste negen maanden zes procent minder aan de varkensvleesexport en in het derde kwartaal daalden de inkomsten met acht procent.

De stijging van het geëxporteerde volume en de waarde heeft Spanje niet alleen te danken aan de groei op de Europese markt, maar ook daarbuiten heeft het Zuid-Europese land goede zaken gedaan. In het derde kwartaal steeg de uitvoer naar derde landen met 21,3 procent tot 88.300 ton. Deze stijging heeft Spanje vooral te danken aan China, dat de invoer met 94,5 procent vergrootte tot 35.400 ton. In Japan en Zuid-Korea zette Spanje 17,9 en 14,4 procent minder af.

Dat Spanje de voorsprong op de Europese concurrenten weet te vergroten en schijnbaar nauwelijks last heeft van het Russische importverbod is te danken aan de forse investeringen die de Spaanse sector de afgelopen jaren heeft gedaan. Daarnaast was Spanje nauwelijks actief op de Russische markt, waardoor het de boycot minder voelde. Bovendien kenmerkt de Spaanse varkenssector zich door een sterk geïntegreerd model waarbij samenwerking tussen de ketenactoren centraal staat.

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via