nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.08.2015 Spanje schiet noodlijdende melkveehouders te hulp

Het Spaanse ministerie van Landbouw zal ongeveer 300 euro per koe toekennen aan landbouwondernemingen die hun melk met verlies verkopen in Spanje. Dat kondigde de Spaanse landbouwminister Isabel García Tejerina het voorbije weekend aan. De financiële steun gaat naar landbouwbedrijven die melk verkopen aan een prijs lager dan de productiekost. Volgens de minister komen 2.500 tot 3.000 boerderijen in aanmerking.

Het Spaanse landbouwministerie heeft een nieuw hulpplan aangekondigd voor de Spaanse melkveehouderij. De beslissing komt er na verschillende manifestaties van duizenden melkboeren – vooral in Galicië – die de regering om een minimumprijs vroegen, zoals dat ook in Frankrijk gebeurde. In plaats daarvan komt de rechtse regering van Mariano Rajoy nu met een andere steunmaatregel op de proppen: 300 euro per koe voor de melkveebedrijven waar onder de productieprijs wordt verkocht. De maatregel zou tussen de 2.500 en 3.000 bedrijven moeten bereiken. 

Ondanks aandringen van de landbouworganisaties komt er dus geen minimumprijs. “Dat zou illegaal zijn en regelrecht indruisen tegen de Europese regelgeving daaromtrent”, aldus Tejerina. “Het is belangrijk om geen valse verwachtingen te creëren, maar in te zetten op maatregelen die wél realistisch zijn.” Verder benadrukt de landbouwminister wel dat ze “alles wat wettelijk mogelijk is” in het werk zal stellen om de situatie in de Spaanse melkveehouderij te verbeteren. Tejerina gaf ook nog mee dat ze tijdens de Europese ministerraad van 28 augustus een overleg heeft gepland met haar Franse, Italiaanse en Portugese collega’s om de situatie in de buurlanden te bespreken.

Vanuit de sector wordt de maatregel positief onthaald. “Dit plan zal boeren weer wat ademruimte geven”, klinkt het bij Asaja, een vereniging van jonge boeren. “Hopelijk kan de onmiddellijke sluiting van verschillende bedrijven die abnormaal lage prijzen krijgen voor hun melk zo vermeden worden. Velen van hen hebben al maanden geen inkomsten meer." Verder gaven de jonge boeren nog mee dat een akkoord tussen veehouders, industrie en distributie onontbeerlijk is "om de waarde van ons product opnieuw op te krikken".

Bron: El País/Belga

Volg VILT ook via