nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.06.2018 Speerpuntcluster Blauwe Cluster uit de startblokken

Vlaanderen heeft er een nieuwe speerpuntcluster bij. In het bijzijn van 250 vertegenwoordigers van bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen is in Oostende de Blauwe Cluster gelanceerd, ondertussen al de zesde speerpuntcluster na Catalisti rond chemie, Flux50 rond energie, VIL rond logistiek, Flanders Food rond agrovoeding en SIM rond nieuwe materialen. De nieuwe cluster moet zich focussen op vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in de Noordzee én daarbuiten. 

Speerpuntclusters zijn doorgedreven samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. De nieuwe cluster gaat zich concentreren op vernieuwende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die bijdragen tot “duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in de Noordzee én daarbuiten”. Concreet gaat het onder meer over de zoektocht naar oplossingen rond kustverdediging, hernieuwbare energie op zee, aquacultuur, mariene verbindingen en het opschonen van oceanen en zeeën. Ook ecologisch bewust kusttoerisme hoort daarbij.

"Eindelijk beschikt ook West-Vlaanderen over een speerpuntcluster die logischerwijze zijn hoofdkwartier heeft aan de Vlaamse kust”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. “Dit geldt als basis voor een duurzame groei, een middel tot verankering en als hefboom voor jobcreatie. De Noordzee is niet enkel een immens prachtige natuurbron, ze biedt ook een zee van onderzoek- en exploitatiemogelijkheden in tal van sectoren, van energie tot onder andere voeding, transport, cosmetica en gezondheid.”

“Dat potentieel wordt nog onvoldoende benut”, zo vindt Bourgeois. “Daarom verheugt het mij dat een aantal Vlaamse bedrijven en instellingen die in hun niche aan de top van de wereld staan hun kennis en ervaring bundelen om het economische en ecologische potentieel van de Noordzee te onderzoeken en te benutten. De tijd is daarvoor meer dan rijp, want in heel de EU werken al meer dan 50 regio’s aan “blauwe groei”.” Onder andere Colruyt, baggeraars DEME en Jan De Nul, Sioen Industries en Tractebel zetten hun schouders onder de cluster. 

Meer info: de Blauwe Cluster

Bron: Belga

Volg VILT ook via