nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.05.2018 Statiegeld verdeelt Vlaamse meerderheid

De vraag of Vlaanderen statiegeld moet invoeren in de strijd tegen het zwerfvuil splijt de Vlaamse meerderheid. CD&V-minister Joke Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar met daarin de invoering van statiegeld als sluitstuk. Maar coalitiepartners Open Vld en N-VA willen niet weten van dat statiegeld. N-VA ontkent dat de partij een bocht heeft gemaakt over de invoering van het statiegeld op blikjes, terwijl Open Vld het heeft over ‘een plannetje’, met weinig concrete elementen.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege legt vrijdag haar verpakkingsplan voor aan de Vlaamse regering. Dat plan moet zorgen voor minder overbodige verpakkingen en minder zwerfvuil. In het plan stelt de minister onder meer de invoer van statiegeld op drankverpakkingen voor. In de winkel zou de consument dan bijvoorbeeld 25 cent extra betalen voor een blikje of plastic flesje, geld dat hij weer terugkrijgt als het afval wordt binnengebracht.

Coalitiepartners Open Vld en N-VA zien de invoering van het statiegeld echter niet zitten. N-VA wil de volledige verantwoordelijkheid bij de producenten leggen. "De overheid moet targets opstellen, bijvoorbeeld 98 procent inzameling en recyclage. De sector mag vervolgens zelf beslissen hoe ze dat doel op de efficiëntst mogelijke manier kan halen”, klinkt het. Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele wegen de baten ook niet op tegen de kosten. “De kosten voor de gemeenten, die geraamd worden op 155 miljoen euro, zouden met amper 16 miljoen euro dalen, terwijl het systeem zelf 77 miljoen zou kosten. Voor die kostprijs het goed werkende systeem van de pmd-zak op de helling zetten, zien wij niet zitten”, zegt Diependaele.

Ook Open Vld ziet geen heil in statiegeld en is het met N-VA eens dat er meer verantwoordelijkheid bij de producenten moet komen. "Zij moeten verpakkingen ontwerpen die voor 100 procent kunnen worden gerecycleerd", zegt Open Vld-politica Gwenny De Vroe. “Daarnaast storen wij ons enorm aan het zwerfvuilbeleid. Dat moet veel strenger. In het plannetje van de minister staat enkel dat er hogere boetes moeten komen, maar dat moet moet gepaard gaan met een hogere pakkans en de inzet van camera's”, klinkt het.

CD&V staat dus geïsoleerd in de meerderheid. Het is afwachten of de regering-Bourgeois vrijdag tot een eensgezind standpunt kan komen over de kwestie.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via