nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2018 Steeds meer landbouwers doen beroep op Aquafin

Sinds Aquafin er eind juli in een persbericht op wees dat haar gezuiverd afvalwater bruikbaar is voor verschillende toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen, heeft de waterzuiveringsmaatschappij al een 100-tal nieuwe contracten afgesloten voor de afname van het water. "Het gaat vooral om landbouwers, maar ook om 10 à 15 gemeentebesturen", laat Aquafin weten. Door een personeelstekort is het echter niet mogelijk om in elk waterzuiveringsstation water te halen.

In zijn circa 300 zuiveringsinstallaties zuivert Aquafin jaarlijks één miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater dat vervolgens geloosd wordt in beken en rivieren. Na mechanische en biologische behandeling is het nog niet geschikt voor menselijke consumptie of sanitaire toepassingen, maar het kan wel gebruikt om plantsoenen te besproeien of akkers te irrigeren. Groenten en fruit mogen echter niet rechtstreeks besproeid worden. “In een 35-tal zuiveringsinstallaties kan, na afsluiten van een contract, water verkregen worden”, laat Aquafin weten. Landbouwers die water willen trekken bij Aquafin, betalen 160 euro voor een maand onbeperkt water halen.

"De afgelopen twee weken hebben we een 100-tal nieuwe contracten afgesloten”, zegt Wouter Boncquet van Aquafin. “Die gelden in principe voor een maand, maar kunnen verlengd worden. Vooral in West-Vlaanderen en Limburg sloten we nieuwe contracten af. Het gaat onder meer om landbouwers uit Zuid-West-Vlaanderen, fruittelers uit Limburg, groentetelers uit de streek van Beveren en Sint-Niklaas,… .”

"Tijdens de kortere droogteperiode vorig voorjaar sloten we een 35-tal contracten af die samen 100.000 kubieke meter water gebruikt hebben", aldus Wouter Boncquet. Het is nog niet bekend hoeveel kubieke meter water er momenteel afgenomen wordt. Maar niet elk waterzuiveringsstation kan opengesteld worden. Fruitboeren in de Limburgse gemeente Hoepertingen bijvoorbeeld, kunnen sinds het captatieverbod nergens in hun buurt terecht. De telers mogen wel water gaan trekken in het waterzuiveringsstation van Runkelen, in Sint-Truiden, maar dat is volgens hen te duur.

Ondertussen nam gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors opnieuw contact op met Aquafin met de vraag om ook de waterzuiveringsstations van Riemst, Tongeren en Hoepertingen open te stellen voor land- en tuinbouwers. “Die vraag wordt snel binnen Aquafin besproken. Ik heb ook aan de cel noodplanning van de gouverneur gevraagd om de crisissituatie te evalueren en eventueel bij te sturen”, reageert Inge Moors. Volgens Aquafin is het vooral een kwestie van organisatie. “Door de vakantie is er bij Aquafin een gebrek aan personeel hiervoor. We bekijken hoe wij dit kunnen oplossen.”

In Zwitserland hanteren ze dan weer een andere aanpak. Om de berglandbouwers en hun alpenkoeien bij te staan, vliegt het leger met helikopters water naar afgelegen weideplaatsen. Boeren moeten geen factuur verwachten voor de leveringen: de vluchten worden gefinancierd via de begroting van Defensie, want ze dienen ook als oefenvluchten voor de piloten. Vorige week werd al voor de negende keer deze zomer uitgevlogen.

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Beeld: Aquafin

Volg VILT ook via