Steeds meer wolven gesignaleerd in ons land

In ons land worden steeds meer wolven gesignaleerd, zowel ten noorden als ten zuiden van de taalgrens. In Vlaanderen én in Wallonië mag men zelfs hopen dat een roedel in de maak is. Vlaams natuurminister Zuhal Demir (N-VA) liet immers weten dat wolvin Noëlla drachtig is en ook in Wallonië heeft wolf Akéla op het plateau van de Hoge Venen het gezelschap heeft gekregen van een wolvin.
27 april 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54

In ons land worden steeds meer wolven gesignaleerd, zowel ten noorden als ten zuiden van de taalgrens. In Vlaanderen én in Wallonië mag men zelfs hopen dat een roedel in de maak is. Vlaams natuurminister Zuhal Demir (N-VA) liet immers weten dat wolvin Noëlla drachtig is en ook in Wallonië heeft wolf Akéla op het plateau van de Hoge Venen het gezelschap heeft gekregen van een wolvin.

In Wallonië zijn in de eerste drie maanden van dit jaar al vier nieuwe wolven ontdekt. Voor het eerst in ruim 200 jaar is er nu ook een vrouwelijk wolf gespot in de Hoge Venen. Daar was ruim anderhalf jaar eerder al het mannetje Akéla gespot. De kans is dus groot dat zij samen een koppel gaan vormen. Samen met de vier solitaire mannetjes (in de regio’s rond Ebly, Xhoffraix, Bütgenbach en Assesse) die al eerder waren opgedoken, zijn er nu dus zes wolven in Wallonië aanwezig. Drie anderen die eerder werden gespot, leken passanten.

In Vlaanderen staat de teller inmiddels op vijf, maar twee daarvan zijn al overleden. Het gaat om Roger die werd doodgereden in Opoeteren in maart 2018 en de betreurde Naya, de drachtige wolvin die wellicht in mei vorig jaar werd gedood. Recent werd in de regio Herentals en Wiekevorst een wolf gesignaleerd die nog geen naam heeft gekregen en in Noord-Limburg leeft het koppel August en Noëlla al sinds december samen.

Op recente beelden van Noëlla is te zien dat ze drachtig is. “De geboorte zal niet meer lang op zich laten wachten, maar we willen het wolvenpaar alle rust gunnen en zullen hier niet meer over communiceren”, laat minister Demir weten. Zeker gezien wat er met Naya is gebeurd, wordt alle voorzichtigheid aan de dag gelegd. “De komende weken en maanden zal het leefgebied van de wolven extra bewaakt worden om te voorkomen dat de drachtige Noëlla hetzelfde overkomt als wolvin Naya.

Opvallend is dat de wolven ten noorden en ten zuiden van de taalgrens voor een groot deel andere roots hebben. In Wallonië gaat het voornamelijk om Frans-Italiaanse wolven, al zijn er ook een paar Duitse wolven gespot. Alle Vlaamse wolven daarentegen zijn via Nederland vanuit Duitsland gekomen. Van August wordt vermoed dat hij zelfs helemaal vanuit Polen is komen aanlopen. Van Franse wolven is dus nog geen sprake in Vlaanderen.

“De kleine invasie van twee kanten tegelijk – een aanvoer uit het zuiden én een aanvoer uit het oosten – bewijst dat België nu echt goed op weg is om het wolvenkruispunt van Europa te worden”, zegt de organisatie Welkom Wolf. “Wolven uit de Zuid-Europese populatie - noem ze maar de bergwolven - ontmoeten hier voor het eerst sinds eeuwen hun soortgenoten van de Oost-Europese populatie, zeg maar de laaglandwolven. De twee populaties zijn bijna 200 jaar gescheiden geweest van elkaar”, klinkt het. Maar of de klik tussen een Franse wolf en een Duitse wolvin er ook effectief komt, is nog even afwachten. 

In onze buurlanden, Duitsland en Frankrijk, is de wolvenpopulatie al langer aan een stevige opmars bezig. Eind 2018 ging het om zeker 1.000 wolven in Duitsland en zo'n 500 wolven in Frankrijk. In beide landen worden vragen gesteld bij het verbod op bejaging van wolven. Zowel Franse als Duitse schapenhouders ondervinden schade van de grote wolvenpopulatie. Ook in ons land werden al enkele tientallen schapen gedood door wolven. Intussen heeft Vlaanderen een heus wolvenplan. Natuurminister Demir gaf onlangs aan dat ze het plan wil evalueren en waar nodig bijsturen.

Bron: Eigen verslaggeving/Het Laatste Nieuws

Beeld: ANB/INBO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek