nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.06.2016 Sterke concentratie groente- en fruitteelt in EU-landen

Van de totale Europese appelproductie wordt er één op de vier appels in Polen geplukt. De data die Eurostat verzamelde, bevestigen hoe groot de concurrentie is in Europa. De Belgische telers vertegenwoordigen samen niet eens één procent van het fruitareaal en minder dan drie procent van het groenteareaal. Spanje is met een areaal van 636.000 hectare – zowat evenveel als het volledige Vlaamse landbouwareaal – koploper in fruit. Italië herbergt met 420.000 hectare een vijfde van het totale groenteareaal. De belangrijkste fruit- en groentesoort in Europa zijn appels en tomaten. Daarvan wordt er 25, respectievelijk 35 kilo per inwoner geproduceerd.

Op iets meer dan 2,3 miljoen hectare wordt er in de Europese Unie fruit, inclusief zachtfruit, geproduceerd. Niet minder dan 27 procent daarvan situeert zich in Italië. Het groenteareaal is 2,1 miljoen hectare groot. Groenteteelt is een Spaanse specialisatie want 20 procent van het Europese areaal is in het Zuid-Europese land gelegen.

Eurostat ging per teelt op zoek naar de grote productielanden. Voor appels kwam het weinig verrassend uit bij Polen. Het land oogst 25 procent van alle appels die in de EU geproduceerd worden. In De Standaard wordt de link gelegd tussen het grote Poolse appelareaal en de achteruitgang van appelteelt in onze regio. Een bescheiden 2,2 procent van alle appels is van Belgische oorsprong. In Polen groeien dezelfde zoetzure appels als bij ons zodat er concurrentie is om dezelfde afzetmarkten.

Sinds het Russische handelsembargo is de prijsdruk op exportmarkten nog toegenomen. De strategie van Belgische telers lijkt vooral de concurrentie vermijden, schrijft De Standaard. “Sommigen zetten meer in op exclusievere soorten zoals Belgica of schakelen volledig om naar de teelt van peer. Met conference hebben we een uniek product dat alleen hier geteeld kan worden”, vertelt Philippe Appeltans van veilingenverbond VBT.

Perziken zijn van bijna geen betekenis meer voor de fruitteelt in eigen land maar in Europa is het na appels de tweede meest geteelde fruitsoort. De productie concentreert zich in Spanje, Italië en Griekenland. Spanje was vorig jaar ook de grootste aardbeiproducent, gevolgd door Polen, Duitsland en Italië. Kersenteelt is populair in Polen, Italië, Spanje en Griekenland.

Tomaten, wortels en komkommers zijn de groenten die in Europa het meest geteeld worden. Italië en Spanje produceren samen bijna twee derde van alle tomaten. Ook de komkommerteelt is sterk geconcentreerd, met name in Spanje, Polen en Nederland. Bij de teelt van wortelen is dat veel minder het geval. Die vind je sterk verspreid terug in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, enz. Met een aandeel in het fruitareaal van 0,8 procent en van 2,8 procent in het groenteareaal is ons land in geen enkele teelt toonaangevend.

Meer info: Eurostat

Bron: eigen verslaggeving / De Standaard

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via