nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.10.2017 Stinkwants rukt op in Europa en bedreigt fruitoogst

Het pcfruit in Sint-Truiden volgt de opmars van de bruine marmeren stinkwants in Europa van nabij. Het insect is afkomstig uit Azië, maar rukt steeds verder op naar Europa. Ondertussen zit het dier al in Italië, Frankrijk en Duitsland en richt het daar grote schade aan. De stinkwants is een alleseter die zich tegoed doet aan een breed scala van groenten en fruit. Het pcfruit verwacht dat de stinkwants binnen een tweetal jaar ook in ons land zal opduiken. “Het grote probleem is dat er vandaag geen afdoend bestrijdingsmiddel bestaat”, klinkt het.

Een volwassen exemplaar van de bruine marmeren stinkwants is ongeveer 1,8 centimeter lang en breed, met een kenmerkende schildvorm. Onder de borstkas bevinden zich de stinkklieren waaraan het dier zijn naam te danken heeft. Het diertje werd in 1998 per ongeluk vanuit Azië geïntroduceerd in de Verenigde Staten. In korte tijd veroverde de stinkwants alle staten op het Noord-Amerikaanse vasteland en richtte hij grote schade aan. Appels, perziken, groene bonen, sojabonen, tomaten, kersen, frambozen, peren, enz., niets is veilig voor deze alleseter.

Het insect bevindt zich intussen al in Europa. Zo vernielden bruine marmeren stinkwantsen dit jaar in Italië al een aanzienlijk deel van de peren- en appeloogst. En het dier rukt steeds verder naar het noorden op, want het werd al gesignaleerd in Frankrijk en Duitsland. Het pcfruit volgt de migratie van het dier met argusogen. “Tot op vandaag werden ze in onze boomgaarden nog niet gesignaleerd”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit. Toch verwacht het onderzoekscentrum dat het dier binnen de twee jaar ook in ons land opduikt.

Bruine marmeren stinkwantsen veroorzaken veel schade aan de gewassen. “Ze prikken in de vruchten waardoor het verrottingsproces in geen tijd optreedt. Bovendien zijn het alleseters: ze kunnen op een fruitboom zitten, maar even goed in het veld ernaast”, aldus Bylemans. Dat maakt het volgens hem moeilijk om het insect te bestrijden. “Bijkomend probleem is dat er op dit moment geen afdoend bestrijdingsmiddel bestaat. Ze zijn heel resistent tegen de huidige middelen”, klinkt het.

Sinds een vijftal jaar is pcfruit bezig met onderzoek naar de bestrijding van de stinkwants. Zo wordt er onder andere veel praktijkonderzoek gedaan op inheemse boswantsen die nauw verwant zijn aan deze Aziatische stinkwants. “Wij hebben geen indicatie over hoe de wantsen zich aan ons klimaat zullen aanpassen, maar aangezien ze in Italië ook de koudere, hoger gelegen streken trotseren, verwachten wij dat ze zich hier zonder moeite zullen handhaven”, stelt het pcfruit. 

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via