nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.05.2018 “Stop met ver transport van eendagskuikens”

GAIA roept luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines met aandrang op om te stoppen met het vervoer van eendagskuikens. "Als het - zoals nu het geval is - oorverdovend stil blijft bij Brussels Airlines, wijst dat op een totale onverschilligheid en vraag ik Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om Brussels Airlines tot betere inzichten te brengen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA dringt hierop aan naar aanleiding van de 20.000 kuikens die vergast werden op de luchthaven van Zaventem.

Zaterdagmorgen zou een vliegtuig met aan boord een container met 20.000 kuikens naar Kinshasa vertrekken. De vlucht werd echter gecanceld en de container met eendagskuikens bleef aan de grond. Zondagavond bleek een aantal kuikens al overleden. Bovendien weigerde de exporteur om de container terug te nemen. Een inspecteur-dierenarts kwam ter plekke en besliste om de kuikens te vergassen om zo het dierenleed te doen stoppen. "Het is niet de eerste keer dat duizenden dieren de dupe zijn van een afgelaste vlucht en uiteindelijk allemaal als waardeloos geworden goederen omgebracht worden, al dan niet op een wrede manier", zegt Michel Vandenbosch.

"En het zal niet de laatste keer zijn. Ik hoop dat Brussels Airlines zijn kop niet in het zand zal steken of alle verantwoordelijkheid van zich afschuift." De dierenrechtenorganisatie vraagt ook aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de luchtvaartmaatschappij indien nodig tot betere inzichten te brengen. “Ook vanuit Frankrijk en Nederland vertrekken vluchten met eendagskuikens”, vertelt Carl Destrooper van broeierij Belgabroed. Het is dus maar de vraag of een verbod voor Brussels Airlines de praktijk aan banden legt.
 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via