nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.08.2020 Strengere coronamaatregelen voor seizoenarbeiders

De provincie Limburg kondigt samen met Vlaams-Brabant nieuwe regels af voor seizoenarbeiders in de strijd tegen het coronavirus. “Seizoenarbeiders afkomstig uit oranje of rode zones moeten zich bij aankomst meteen laten testen op het coronavirus en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan”, klinkt het. Van seizoenarbeiders afkomstig uit groene zones wordt bij aankomst de temperatuur gemeten en moet men bij verhoogde temperatuur een arts raadplegen. Ook moeten werkgevers dagelijks de temperatuur meten van hun seizoenarbeiders, deze bijhouden en bij verhoogde temperatuur of ziekteverschijnselen meteen een arts raadplegen.

De komst van extra werkkrachten is belangrijk voor de fruittelers, die op hen rekenen om de oogst binnen te halen. Het gaat volgens cijfers van de Limburgse provinciale dienst Landbouw om meer dan 10.000 personen per jaar in Zuid-Limburg alleen. “Om een vlotte en veilige oogst te garanderen, is een provinciale aanpak dan ook aangewezen”, klinkt het bij de provincie. De regels traden afgelopen vrijdag in werking en gelden tot en met 31 augustus 2020.

Mensen die afkomstig zijn uit oranje of rode zones moeten bij aankomst in Limburg een coronatest afleggen. In afwachting van het resultaat moeten ze in quarantaine gaan. “De seizoenarbeiders moeten ook in bubbels werken”, klinkt het. Op de bedrijven in de provincie Limburg worden ze tewerkgesteld in dezelfde, vaste groepen van maximaal tien personen. “Indien er in die groep bij iemand een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een vermoeden van besmetting bestaat, moet de volledige groep in afwachting van het testresultaat worden afgezonderd.” Overtredingen kunnen bestraft worden met een geldboete en een eventuele gevangenisstraf.

Waarnemend gouverneur Michel Carlier heeft de nieuwe regels vorige vrijdag uitgevaardigd voor het grondgebied van de provincie Limburg. De lokale en federale politie zullen toezien op de naleving ervan. Ook de gouverneur van Vlaamse-Brabant Lodewijk De Witte vaardigde afgelopen vrijdag een gelijkaardig besluit uit.

Bron: Belga / HLN

Volg VILT ook via