nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2019 Stroomversnelling voor onderzoeksprojecten Aquacultuur

Voor de derde keer wordt een oproep gelanceerd voor innovatieve onderzoeksprojecten in de aquacultuur. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits trekt hiervoor 1,7 miljoen euro uit. “Het ontwikkelen en verduurzamen van de aquacultuur is één van mijn prioriteiten de komende jaren”, zegt Crevits. “Met deze derde oproep voor aquacultuurprojecten om bijvoorbeeld duurzame productie van schelpdieren en algen op zee te creëren of om de ecologische voetafdruk bij het kweken van vissen te verkleinen zetten we daar een belangrijke stap in.”
Aquacultuur is het kweken van bijvoorbeeld vissen, mosselen, garnalen, kreeften en waterplanten zoals algen. Deze organismen worden gekweekt in vijvers en bassins of op zee in kweekinstallaties. Om de aquacultuur te verduurzamen en te innoveren, wordt voor de derde keer een oproep gedaan voor innovatieve onderzoeksprojecten. Deze projecten focussen op het duurzaamheidsaspect door bijvoorbeeld gebruik te maken van bestaande vijvers of van restwarmte van naburige bedrijven.
 
Bij de vorige oproepen zijn onder andere middelen gegaan naar de kweek van Sint Jacobsschelpen, oesters en zeewier in het Belgische deel van de Noordzee.
 
Voor deze derde oproep wordt in 1,7 miljoen euro voorzien, de vorige twee oproepen waren telkens goed voor 1 miljoen euro. Per project is er een maximum steunbudget van 500.000 euro mogelijk, daarvan wordt 50% gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en 50% vanuit het Financieringsinstrument voor de Vlaamse Visserij- en Aquacultuursector (FIVA).
 
Onderzoeksprojecten die aansluiten bij de doelstellingen van het Vlaams aquacultuurbeleid komen in aanmerking: de ontwikkeling van een duurzame aquacultuurproductie met aandacht voor zowel de economische als ecologische aspecten; de ontwikkeling van een geïntegreerde, duurzame en innovatieve aquacultuurproductie, zowel in recirculatiesystemen als in open ruimtes op zee en op land onder gecontroleerde omstandigheden; de voorziening van de lokale aanvoer van menselijke voeding met een lage ecologische voetafdruk. Het betreft zowel vis, schaal- en schelpdieren en algen.
 
“Vlaanderen wil een innovatieve aquacultuur ontwikkelen die tegemoet komt aan de uitdagingen van vandaag zoals duurzaamheid, maar ook inspeelt op toekomstige behoeften op vlak van voeding, water en energie”, aldus minister Crevits.
 
Aanvragen voor de subsidie kunnen worden ingediend van 4 november 2019 tot en met 15 december 2019. Goedgekeurde projecten kunnen ten vroegste starten op 1 januari 2020 en moeten ten laatste 30 juni 2023 afgerond zijn. De maximale projectduur bedraagt 3 jaar. Meer info op de website van het Departement Landbouw en Visserijen op www.aquacultuurvlaanderen.be.
 
VILT TeeVee ging onlangs een kijkje nemen bij Aqua4C, één van de pioniers van de aquacultuur in Vlaanderen. De reportage kan je hier (her)bekijken.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via