nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2018 Studenten verwennen koeien op het ‘Dankoe’-festival

Een festival speciaal voor koeien, waarbij ze naar optredens kunnen luisteren, gemasseerd worden en eten op een ‘gouden’ dienblad krijgen: zo willen honderden studenten van drie hogescholen (Hasselt, Geel en Kortrijk) de dieren bedanken voor de dagelijkse portie zuivel die ze hen geven. Dit toepasselijk genaamde ‘Dankoe’-festival is een initiatief van VLAM waarmee ze jonge mensen opnieuw dichter bij de oorsprong van zuivel willen brengen.

In juni van dit jaar voerde VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een enquête uit naar het zuivelgebruik van Vlamingen tussen 18 en 30 jaar. Daaruit bleek dat zij zuivel als iets vanzelfsprekends zien, maar dat ze er nog maar weinig over weten én de voeling met de oorsprong ervan missen. VLAM besloot daarop actie te ondernemen, om de band tussen de jongere en de boerderij te versterken. Daaruit ontstond het Dankoe-festival, dat op 25 oktober trouwens niet alleen in Hasselt plaatsvindt maar ook in Geel (Thomas More) en Kortrijk (Howest).

Het Dankoe-festival is het omgekeerde van een boerderijbezoek: de boerderij komt naar de studenten, op de PXL-campus in Hasselt. Via een live-verbinding met boerderij Sint-Jozefhoeve in Balen – weergegeven op een gigantisch scherm – kunnen de studenten dank u zeggen tegen de koeien en de boer. Ze doen dat door via sociale media de hashtag #dankoe te gebruiken en hoe meer ze dat doen, hoe meer de koeien verwend worden: afhankelijk van het aantal hashtags krijgen ze hun voeder op een ‘gouden’ dienblad, een massage, een toilet – inclusief pedicure! – tot een live-optreden van Lenny & de Wespen, die muziek in de stallen zullen brengen. Alles wordt live uitgezonden op de campus.

Wil je met eigen ogen zien hoe de koeien de tijd van hun leven krijgen? Kom op donderdag 25 oktober van 11.30 tot 13.30 uur een kijkje nemen op de Hogeschool PXL in Hasselt. Op hetzelfde tijdstip kan je ook terecht op de campus van Thomas More in Geel en bij Howest, campus Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via