Subsidie voor plaatsen van middelgrote windmolen

Bedrijven en wijken die een kleine of middelgrote windmolen willen plaatsen, kunnen daar binnenkort Vlaamse subsidies voor krijgen. "We willen hen overtuigen om hun eigen groene stroom te produceren", aldus Vlaams minister van Energie Tommelein (Open Vld). De investeringssteun kan 50 tot 70 procent van de investering bedragen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. De subsidieregeling is niet bedoeld voor particulieren, ook al omdat het erg moeilijk is om een vergunning te krijgen voor een windmolen in woongebied. Voor kmo's en landbouwbedrijven ligt dat al makkelijker.
26 juni 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:45
Lees meer over:

Bedrijven en wijken die een kleine of middelgrote windmolen willen plaatsen, kunnen daar binnenkort Vlaamse subsidies voor krijgen. "We willen hen overtuigen om hun eigen groene stroom te produceren", aldus Vlaams minister van Energie Tommelein (Open Vld). De investeringssteun kan 50 tot 70 procent van de investering bedragen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. De subsidieregeling is niet bedoeld voor particulieren, ook al omdat het erg moeilijk zijn is om een vergunning te krijgen voor een windmolen in woongebied. Voor kmo's en landbouwbedrijven ligt dat al makkelijker.

Elke boer, kmo, ziekenhuis of nieuwe woonwijk kan binnenkort subsidies vragen om één of meerdere kleine of middelgrote windmolens te zetten, om zo in zijn stroom te voorzien. Bart Tommelein (Open Vld) voorziet voor het initiatief een vaste jaarlijkse enveloppe van 4,2 miljoen euro. Het geld komt uit het Energiefonds, waaraan elke Vlaming bijdraagt via zijn jaarlijkse energieheffing. Enkel de beste voorstellen krijgen steun, en dat eenmalig, bij de start van het project.

In haar windplan pleitte de Vlaamse regering al voor meer kleine windmolens (tot 15 meter) en middelgrote windturbines (vaak zo'n 50 meter hoog). Zeker één keer per jaar zal Vlaanderen nu een oproep doen om projecten voor de bouw van windturbines in te sturen, de eerste nog dit najaar. Wie een project indient, moet vooraf een schatting maken van hoeveel energie dat zal opbrengen. "Hoe efficiënter een windturbine, hoe groter de kans op ondersteuning", aldus Bart Tommelein. Die maatregel speelt vooral in het voordeel van West-Vlaamse kandidaten, aangezien de gemiddelde windsnelheid aan de Kust dubbel zo hoog is als in pakweg de Kempen.

“Dit is een goede zaak”, zegt Bart Bode van de sectororganisatie Vlaams Wind Energie Associatie (VWEA). “Zo kunnen er op plaatsen waar geen grote windmolens toegestaan zijn - bijvoorbeeld door luchtvaartrestricties - toch kleinere molens gebouwd worden. Maar anderzijds moeten we toch altijd voor het grootst mogelijke exemplaar blijven gaan. Die zijn nog altijd het efficiëntst.”

Tot nu toe worden er amper kleine of middelgrote windmolens geplaatst. De kleinere windmolens golden als veel te duur voor wat ze opbrengen. De efficiëntie van elke windmolen is namelijk afhankelijk van de hoogte van de as en de grootte van de draaicirkel. Kleinere exemplaren doen het dus per definitie (veel) minder goed. Maar daar komt stilaan verandering in. Onder meer onder impuls van enkele Belgische bedrijven komen er kleinere windmolens op de markt die performant genoeg zijn bij lagere windsnelheden. Onder meer Engie Electrabel heeft zich al in het debat gemengd om landbouwers en kmo's te begeleiden.

Bron: Het Laatste Nieuws / De Standaard

Beeld: SWT Fieldlab

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek