nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.03.2019 Subsidie voor wie schapen beschermt

Landbouwers die maatregelen nemen om een wolvenaanval af te wenden, krijgen daar subsidies voor. “De investering (in omheining) zal voor 80 procent door de overheid worden terugbetaald, waarbij ook investeringen uit het verleden onder de nieuwe regeling vallen”, maakt minister van Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel bekend. De maatregel geldt enkel voor veehouders in het risicogebied, net geen 25 gemeenten in Noord- en Oost-Limburg en de Antwerpse Kempen. “Bedoeling is dat de regeling ten laatste begin april wordt geactiveerd”, aldus de minister. Daarnaast wordt ook onderzocht of alle schapen een halsband met wolvenalarm moeten krijgen.

Een hek rond de wei om wolven van de kudde weg te houden: voortaan moeten schapenboeren er niet meer zelf voor opdraaien. Ze krijgen 80 procent van hun investering terugbetaald. Het waren CD&V-burgemeesters Steven Matheï uit Peer en Lode Ceyssens uit Oudsbergen die er bij de minister op hadden aangedrongen om snel een maatregel uit te werken. “Met de recente reeks aanvallen wordt het draagvlak bij de veehouders kleiner. Begrijpelijk. Door hen nu financieel te steunen, hopen we én de schade te beperken, én de wolf opnieuw te leren om op wild te jagen.” De schadevergoeding nadat een dier door een wolf is doodgebeten, werd al in het wolvenplan geregeld.

Maar hoe pak je dat aan, je kudde schapen beschermen tegen een wolf? Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) maakte een filmpje waarin ze uitleggen hoe boeren hun weide best beveiligen. “Simpel uitgelegd komt het hierop neer: stroom, veel stroom”, legt Koen Thijs, regiomanager van ANB uit. “De wolf moet schrikken als hij aan een omheining komt. Zo kan hij bij de kudde worden weggehouden.” In de risicogemeenten start ANB ook een informatiecampagne over welke maatregelen genomen kunnen worden. De eerste sessie is over enkele weken in Peer.

Veehouders die intussen al de nodige investeringen hebben gedaan of dat binnenkort gaan doen, kunnen best alle facturen bijhouden. Want zij kunnen de subsidies nog aanvragen. “De subsidieregel geldt in het risicogebied en dat sinds de terugkeer van de wolf. Begin 2018 dus”, weet Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder bij ANB. Ze voegt er nog aan toe dat de regeling geldt voor particulieren. Professionelen kunnen aankloppen bij het Departement Landbouw en Visserij.

De subsidies worden enkel ingezet in de gemeenten waar de wolf actief kan zijn. Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben een risicogebied voor de wolf vastgelegd. Het risicogebied omvat 24 gemeenten in de Kempen en provincie Limburg waar ongeveer 300 schapenhouders actief zijn. Het zou daarbij gaan om meerdere honderden kilometers aan omheining die zo snel mogelijk geoptimaliseerd moeten worden. Natuurpunt en WWF zeggen opgetogen te zijn over de terugbetaling van de kosten die schapenhouders maken voor het omheinen van hun weiden. Het 'Wolf fencing team Belgium' van beide organisaties staat met een 100-tal vrijwilligers klaar om hen daarbij te helpen.

Intussen bekijkt INBO nog meer methodes om vee tegen een wolvenaanval te beschermen. Zo zal er een proefproject worden uitgewerkt waarbij schapen een halsband krijgen die hun hartslag meet en in geval van verhoogde stress een geluid uitzendt dat de wolf moet wegjagen. Schapenboer Johan Schouteden uit Helchteren vindt dat daarop moet worden ingezet. “Natuurlijk ben ik blij dat er geld wordt vrijgemaakt voor die beveiliging. Maar ik vraag me af of het voldoende zal zijn. Alles omheinen is niet realistisch. Die virtuele afsluiting - de halsband - lijkt me eerder een haalbare kaart. Dat is volgens mij een pak goedkoper.”

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Volg VILT ook via