nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.02.2019 Südzucker sluit geen suikerfabriek in ons land

Toen vanuit de hoofdzetel van Südzucker in Mannheim het nieuws van een herstructurering kwam, rees er ongerustheid in de verschillende landen waar de Duitse suikergigant actief is. De totale suikerproductie binnen de groep moet met 700.000 ton verminderen en dat kan niet lukken zonder fabriekssluitingen. Vijf fabrieken gaan dicht: twee in Duitsland, twee in Frankrijk en één in Polen. Van bij het begin werd gezegd dat de Tiense Suikerraffinaderij niet in het vizier kwam omdat Tienen en Wanze bij de beter presterende productiesites horen. De officiële bevestiging daarvan komt nu pas. “Südzucker sluit geen fabriek in België. De Tiense Suikerraffinaderij zal altijd alle bieten van haar leveranciers verwerken”, klinkt het.

Maandag vond er bij Südzucker een bijzondere vergadering van de toezichtsraad plaats waar de knopen werden doorgehakt. Voor het hoofdkwartier van het bedrijf in Mannheim hadden zich zowat 350 medewerkers verzameld om te protesteren.
Gezien de crisis op de Europese suikermarkt wil de marktleider in de eigen productie snoeien om het aanbod meer in evenwicht te brengen met de vraag. Uiteindelijk besliste de toezichtsraad om vijf vestigingen te sluiten. In Duitsland gaat het om de Südzucker-fabrieken in Brottewitz en Warburg. In Frankrijk gaan de vestigingen van dochterbedrijf Saint Louis Sucre dicht in Cagny en Eppeville. In Polen sluit de site van Südzucker Polska in Strzyzow. Het herstructureringsplan bevat daarnaast het "verder verminderen van administratieve kosten in België, Duitsland, Frankrijk en Polen", klinkt het.

Op jaarbasis wil Südzucker 700.000 ton suiker minder produceren. De Tiense Suikerraffinaderij blijft buiten schot en deelt dat nu officieel mee in een persbericht. Als reden wordt gegeven “de stabiele aanlevering van bieten en productie van suiker in de Belgische vestigingen, alsook reeds gedane inspanningen in het verleden”. Südzucker stelt op dit moment meer dan 1.000 mensen tewerk in België, verdeeld over de verschillende activiteiten van de groep. Zo heeft Südzucker al meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in de Tiense Suikerraffinaderij (met twee suikerfabrieken in Tienen en in Wanze), in bio-ethanolfabrikant BioWanze en in de Beneo-groep die gespecialiseerd is in voedingsingrediënten gemaakt van cichorei, bietsuiker, rijst en tarwe.

“De beslissing is een duidelijk en positief signaal dat aantoont dat Südzucker in haar Belgische productiesites gelooft en nieuwe kansen creëert voor de Belgische landbouw”, klinkt het vanuit de hoofdzetel in Tienen. De directie verwijst ook naar de beslissing van de bietentelers om de financiële participatie in de suikerfabriek via SOPABE-T deels te converteren in aandelen van Südzucker. Dat versterkt de Belgische verankering van de groep Südzucker. De bietentelers beogen daarmee een geleidelijke toetreding tot de Duitse coöperatieve structuur, én een vinger in de pap in het beslissingscentrum in Mannheim.

Het persbericht van de Tiense Suikerraffinaderij lijkt vooral bedoeld om akkerbouwers gerust te stellen die suikerbieten telen en leveren aan de fabrieken in Tienen en Wanze. Benadrukt wordt bijvoorbeeld dat “de Tiense Suikerraffinaderij altijd alle bieten van haar telers zal verwerken” en “dit een duurzaam partnerschap garandeert”. Voor de campagne 2019 mogen bietentelers betere verwachtingen koesteren dan het woelige jaar 2018. Om dat hard te maken, verwijst de verwerker naar de duidelijk dalende productie en de suikerconsumptie die wereldwijd blijft stijgen.

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Tiense Suikerraffinaderij

Volg VILT ook via