nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.04.2017 Suikerindustrie hekelt "verraad" door EU-Commissie

Op 27 april is de Europese Commissie van plan om te stemmen over tijdelijke maatregelen voor de suikermarkt. Het plan is om tenders uit te schrijven tegen een verlaagd importtarief, zo verduidelijkt Boerenbusiness, waardoor extra suiker op de Europese markt zou worden ingevoerd. In een gezamenlijke brief noemt de Europese suikerindustrie de maatregel een “roekeloze gok” en wordt van verraad gesproken. “Dit is de aanzet tot een crisis met verstrekkende gevolgen”, zo klinkt het. 

Belangenbehartigers van de Europese suikerindustrie hebben een brandbrief naar de Europese Commissie gestuurd naar aanleiding van de stemming over een voorstel dat het mogelijk zou maken om extra suiker op de Europese markt te brengen. “Roekeloos”, zo zeggen suikerproducenten CEFS, telersorganisaties CIBE en Copa-Cogeca, rietsuikerverwerkers ESRA, vakbonden EFFAT en de ACP-leveranciers (Afrika, Caribisch gebied en Pacific). Aan de vooravond van de afschaffing van de quota is dat een onverstandig besluit, zo vinden de betrokken organisaties.

“De Europese prijs voor witte suiker stagneerde, dankzij de hoge voorraden, voor een lange periode”, zo klinkt het in de brief. “Hierdoor daalden de prijzen tot het laagste niveau sinds het begin van de prijsnotering. Ook vandaag de dag zijn de prijzen nog laag. Van een suikertekort is dus geen sprake. Daarnaast is de markt extra gevoelig voor schokken in het suikeraanbod na 1 oktober van dit jaar.”

Het effect van tijdelijke marktmaatregelen, door de poorten van Europa open te zetten voor goedkope suikerimport, is volgens de samenspannende organisaties de aanzet tot een crisis op de Europese suikermarkt met verstrekkende gevolgen. “Die gevolgen zullen ook aanhouden in het quotumloze tijdperk”, aldus de coalitie, die vreest voor verdere prijsdalingen. “Het feit op zich dat de maatregel wordt besproken, zorgt al voor druk op de suikermarkt”, zo wordt vastgesteld.

Het importquotum voor Braziliaanse rietsuiker wordt momenteel niet volledig gevuld door de lage EU-prijzen, zo stippen de briefschrijvers ook nog aan. Inclusief het importtarief, van 98 euro per ton, is het voor producenten van ruwe rietsuiker niet interessant om product naar Europa te verschepen. Dit quotum moet eerst volledig worden ingetekend, zo vindt de coalitie, voor er over marktopening kan gesproken worden.

“Suikerbietentelers, verwerkers en suikerverwerkers hebben hard gewerkt om zich voor te bereiden op het quotumloze tijdperk”, zo klinkt het nog. “In seizoen 2015-2016 is het EU-areaal 10 procent vergroot om te anticiperen op de vraag naar suiker. Het introduceren van een tijdelijke marktverordening betekent verraad van deze voorbereidingen en de toekomst van de suikersector. De Commissie kijkt alleen naar het bewerkstelligen van een zo laag mogelijke suikerprijs, waardoor de sector mogelijk in een crisis stort.” 

Bron: Boerenbusiness/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via