nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2020 Superkern geeft zuurstof aan land- en tuinbouw

Werknemers die technisch werkloos zijn en willen inspringen in de landbouw, kunnen als seizoensarbeider aan de slag met behoud van 75 procent van hun uitkering. Dat heeft de superkern dit weekend beslist in het kader van het nieuwe pakket socio-economische maatregelen om de coronacrisis aan te pakken. Bedrijven kunnen ook vaste werknemers tijdelijk uitwisselen aan werkgevers in ‘cruciale sectoren’. Boerenbond, Fevia en Comeos zijn tevreden met de maatregelen.
Dit weekend heeft de regering beslist dat tijdelijk werklozen met behoud van 75 procent van hun uitkering kunnen ingeschakeld worden in de land- en tuinbouw. Dit geldt ook voor bruggepensioneerden en personen in tijdskrediet of loopbaanonderbreking. Daarnaast kunnen ook studenten aan de slag in de sector zonder dat dat gevolgen heeft voor hun jaarlijks aantal toegelaten uren. En ook asielzoekers, die een asielaanvraag ingediend hebben, krijgen toegang tot de arbeidsmarkt.
 
Vlaams minister van Landbouw en Werk Hilde Crevits zei vorige week nog dat er in de landbouw dringend nood is aan 25.000 seizoensarbeiders. Door de coronapandemie sloten veel landen hun grenzen waardoor arbeiders uit Oost-Europa niet tot bij ons geraken. Het tekort aan helpende handen is enorm voelbaar voor veel landbouwers die nu volop in het oogstseizoen zitten.
 
Tegelijk werden al meer dan 1,26 miljoen Belgen op technische werkloosheid gezet. Veel van hen willen een handje toesteken, maar dreigden daardoor hun uitkering te verliezen.
Daarom werkt de ‘superkern’, waarin de tien partijen zitten die volmachten gegeven hebben aan de federale regering-Wilmès, aan een nieuw pakket maatregelen om dit op te lossen. Die besliste dit weekend om 50 miljard euro overheidsgarantie uit te trekken voor leningen aan bedrijven in moeilijkheden door de coronacrisis. Deze week moet de “financiële bazooka” de definitieve ‘go’ krijgen.
 
Boerenbond is alvast tevreden met de beslissing van de regering om technisch werklozen tijdelijk in te schakelen in de land- en tuinbouw. “Er is een nijpend tekort aan handen in verschillende sectoren nu de oogst van asperges, de pluk van aardbeien, tomaten, paprika’s volop aan de gang is”, zegtChris Botterman, hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond. “Ook in openlucht beginnen er heel wat activiteiten: planten van groenten in openlucht of werkzaamheden in de sierteelt.”
 
Ook Fevia en Comeos, de federaties van de voedingsbedrijven en de retail, zijn tevreden over de nieuwe maatregelen. Fevia pleit tegelijk om nu in overleg te gaan rond een stappenplan voor de toekomst. “De nieuwe maatregelen geven zuurstof aan onze voedingsbedrijven en helpen om het tekort aan personeel en de nood aan flexibiliteit in de productie op te vangen”, zegt voorzitter Jan Vander Stichele. “Ook de nieuwe regeling van de overheidsgarantie is een positieve stap om de financiering van de bedrijven - zeker de vele kmo’s - te waarborgen.”
 
Volgens Dominique Michel, CEO van Comeos is het nu alle hens aan dek in de voedingshandel om de supermarkten te blijven bevoorraden met voldoende personeel dat in veilige omstandigheden kan werken. “Met deze maatregelen kunnen we extra helpende handen inschakelen via onder meer studentenarbeid”, zegt hij. “Nu moet alle energie gaan naar de non-food winkels en de horeca die vandaag gesloten zijn: hen helpen om te overleven en nadien alles in het werk stellen om een heropstart mogelijk te maken.”
 
Chris Botterman besluit met een oproep aan iedereen die interesse heeft om in de  komende weken actief te worden in primaire sectoren om zich te  melden bij de VDAB. “Het is erg belangrijk dat land- en tuinbouwers in de komende weken de oogstwerkzaamheden kunnen uitvoeren zoals gepland zodat de winkelrekken goed gevuld blijven.”

Bron: VRT NWS / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via